Una enquesta del diari La Razón pronostica un augment de fins a nou escons pel PP i una majoria absoluta del centre-dreta en cas de noves eleccions

Com ja venen dient els analistes des de fa setmanes, en cas que finalment no hi hagi cap entesa per formar govern a Espanya, unes noves eleccions podrien afavorir el Partit Popular. Així ho referma una enquesta que aquest dilluns publica el diari La Razón, que dóna entre cinc i nou diputats més a la formació de Mariano Rajoy, que sumaria entre 142 i 146 diputats, i un 34,8% dels vots (1,7 punts percentuals més respecte el 26J). Segons l’enquesta, realitzada per NC Report, la distància entre el PP i el PSOE s’incrementaria, ja que els socialistes podrien baixar dels actuals 85 diputats fins als 82. L’altre partit que es veuria afectat negativament en cas de nous comicis és Unidos Podemos, que dels 71 escons actuals passaria a una forquilla entre 67 i 70, perdent també suports i quedant-se en el 20,7% dels vots.

Per la seva banda, Ciutadans, malgrat podria perdre entre un i dos diputats, obté els suficients econs com per sumar una majoria absoluta de centre-dreta amb el PP, el que facilitaria un acord d’investidura que fins ara no ha estat possible. Si la darrera setmana l’acord entre PP, Ciutadans i Coalición Canaria es va quedar a sis diputats de la majoria absoluta (fixada en els 176 escons), les noves eleccions els situarien entre tres escons per sota d’aquesta majoria i tres per sobre.

Pel que fa a la resta de partits, el resultat seria aproximadament el mateix. Tant ERC com el PDC mantindrien els nou i vuit escons respectius, mentre que el PNB, Bildu i Coalición Canaria obtindrien, com ja van fer el 26J, cinc, dos i un diputat respectivament. Una dada que sí varia i que pot explicar l’increment d’escons del Partit Popular és la de la de la participació. Si el 26J van votar 66,1% dels espanyols cridats a fer-ho (molt per sota del 73,2% que ho van fer el 20D), segons aquesta enquesta només el 60,1% dels electors anirien a votar.

 

Qüestió d’edat

Un altre aspecte analitzat a l’enquesta de NC Report per La Razón és l’edat dels electors. Desagregat el vot segons aquest factor, es pot inferir que Unidos Podemos, la marca amb la que Podemos i IU es van presentar el 26J, és la opció favorita dels espanyols entre 18 i 44 anys, mentre que el Partit Popular ho és entre els més grans de 45 anys. Com els populars, el PSOE rep més suports a més edat del votant, mentre que Ciutadans és manté estable en el percentatge de vot que rep de totes les franges d’edat.

L’abstenció, que, com s’ha assenyalat, podria ser històrica en cas de nova convocatòria electoral, es concentra especialment en el ciutadà més jove. Gairebé la meitat (47,7%) del jovent entre 18 i 29 anys s’abstindria en cas de noves eleccions, mentre que ‘només’ un 35,4% dels ciutadans de més de 65 anys es quedarien a casa.