Des del PP donen per fet que Rajoy es presentarà el 2 d’agost

0
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy, al Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

Algunes veus al PP apunten que el president en funcions es optarà a la investidura aconsegueixi o no més suports d’aquí al 2 d’agost

Dirigents del PP donen per fet que el president del Govern central en funcions, Mariano Rajoy, se sotmetrà a un debat d’investidura el pròxim 2 d’agost tingui o no els suports suficients per sortir victoriós i, de fet, apunten que ja tenen redactats els discursos per a aquesta cita.

Dimecres passat, el mateix Rajoy manejava el 2 d’agost per obrir el debat d’investidura, i sotmetre’s a la primera votació l’endemà. Des del PP s’insisteix, tot i això, que aquesta és una data “orientativa”, tenint en compte que encara el candidat popular no ha tingut l’encàrrec formal del Rei per intentar formar govern.

En tot cas, diversos responsables del PP coincideixen que la voluntat del cap de l’Executiu és anar a la sessió d’investidura aquest dia, tingui o no el suport necessari per poder mantenir-se a La Moncloa.

 

Confien en un ‘sí’ de Ciutadans

Tot i això, algunes veus del PP confien que en aquells moments s’hagi aconseguit convèncer Ciutadans perquè passi de l’abstenció a la investidura de Rajoy al ‘sí’, cosa que suposaria augmentar la pressió sobre el PSOE perquè desactivés el ‘no’ i facilités un altre govern del PP.

I és que la impressió majoritària a Gènova és que si el partit taronja finalment dóna suport a Rajoy per seguir en la presidència, el PSOE s’acabaria abstenint per no carregar amb la responsabilitat de la falta d’acord i haver de convocar unes terceres eleccions que, ara per ara, ningú no desitja.

Però si no fos així i finalment la primera sessió d’investidura resultés fallida, afegeixen, Rajoy obriria, com ja va assegurar dimecres passat, un període de reflexió amb els diferents partits per veure què fer.

 

Engegar el compte enrere

Al PP s’inclinen en principi perquè d’aquí al 2 d’agost hi ha temps per intentar segellar un acord que garanteixi la investidura en aquest primer intent, si bé hi ha sectors que assumeixen la possibilitat que bé Ciutadans, bé el PSOE o els dos es mantinguin ferms en el seu ‘no’ i la seva abstenció respectivament i Rajoy hagi de sotmetre’s a un segon debat d’investidura més endavant.

Si el debat d’investidura comença el 2 d’agost, la primera votació tindria lloc dimecres 3 i la següent -en aquest cas ja només caldria tenir una majoria simple- se celebraria el 5 d’aquest mateix mes. D’aquesta forma, començaria a córrer el rellotge i si no hi ha acord per investir president, les terceres eleccions generals serien el 27 de novembre.