CIS: El PP guanyaria i la confluència d’esquerres superaria al PSOE

0
Alberto Garzón Pablo Iglesias
El líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el d'IU, Alberto Garzón, en una imatge d'arxiu | Foto: Europa Press.

L’enquesta d’abril del CIS assenyala que la situació política espanyola presenta pocs canvis de cara a les eleccions del juny

És la primera enquesta del CIS que es publica després de la convocatòria d’eleccions i l’última que es publicarà d’aquest tipus abans del 26 de juny. El baròmetre d’abril del Centre d’Investigacions Sociològiques afiança els resultats dels sondejos publicats fins ara a diversos mitjans. El Partit Popular seguiria sortint guanyador de les eleccions, amb un 27,4% dels vots, seguit del PSOE amb un 21,6%.

Podemos, sense la suma de cap de les confluències, passaria al quart lloc amb un 12% dels vots, mentre que Ciutadans obtindria un 15,6%. Ara bé, si a la formació morada se li suma el percentatge de vot de les confluències – En Marea, En Comú Podem i Compromís – i el d’Izquierda Unida-UP amb qui han anunciat la seva confluència, obtindrien un 23,1% dels sufragis, que els situaria en segona posició, desbancant al PSOE.

Així, la tendència dels darrers mesos es mantindria: el PP s’afiança com a primera força, variant mínimament el percentatge de vots, mentre que el PSOE aguanta en segon lloc, oscil·lant entre el 20% i el 22% de sufragis. Ciutadans segueix igual, mentre que Podemos va a la baixa i IU a l’alça lleugerament.

Cal tenir present, però, que el sondeig per aquesta enquesta es va realitzar entre l’1 i el 10 d’abril, quan encara s’estaven negociant pactes de govern, després de quasi un mes de la segona investidura fallida del socialista Pedro Sánchez i on no estava plantejada encara la confluència de Podemos i Izquierda Unida. A més, s’acabaven d’anunciar la investigació dels Papers de Panamà.

Pel que fa als partits catalans, ERC obtindria un 2,5% dels vots vàlids i Convergència – fins el moment, Democràcia i Llibertat al Congrés – arribaria a l’1,9%.

Tot i que aquest serà el darrer estudi d’aquestes característiques abans de les generals del juny, el CIS publicarà el macroestudi preelectoral, que es publicarà coincidint amb l’inici de la campanya.