El PP ofereix a C’s entrar a la Mesa del Congrés a canvi de presidir la Cambra

0
Congreso
Congrés dels Diputats | Foto: Congreso

El PP pensa en oferir un dels quatre llocs de la Mesa que li toquen al partit d’Albert Rivera a canvi de la presidència del Congrés

Els 137 escons que el PP va aconseguir a les eleccions generals del 26 de juny li asseguren quatre dels cinc llocs a la Mesa del Congrés, ateses les especificitats d’aquestes votacions parlamentàries, i en aquest context estudia l’opció d’oferir a Ciutadans entrar a l’òrgan de govern de la Cambra a canvi que l’ajudi a aconseguir la Presidència de la institució, segons han indicat a Europa Press fonts parlamentàries.

Les sessions constitutives del Congrés i del Senat estan programades per al pròxim 19 de juliol i els partits hauran de fixar posicions per a aquest dia sense saber encara com van les negociacions per presidir el Govern central, que segueixen un altre calendari. En l’anterior legislatura, un pacte entre PSOE, PP i C’s va portar al socialista Patxi López a presidir el Congrés.

El sistema d’elecció de la Mesa del Congrés condiciona els pactes entre els partits. Els nou llocs de l’òrgan de govern s’elegeixen en tres votacions: una per a la Presidència, una altra per a les quatre Vicepresidències i una tercera per a les quatre Secretaries.

 

PSOE i Podemos, dues places cadascun

Com que les votacions per a Vicepresidències i Secretaries són conjuntes i hi entren els més votats a cadascuna, el PP té assegurades quatre places (dos vicepresidents i dos secretaris) amb els seus diputats, ja que l’oposició no pot sumar vots suficients per prendre’ls-hi. I si no hi ha pactes, els 85 escons al PSOE li garanteixen dos llocs (una Vicepresidència i una Secretaria), de la mateixa manera que Units Podem i les seves confluències, que sumen 71 diputats.

Per contra Ciutadans, que el gener va aconseguir dos llocs a la Mesa, ara no té vots suficients per entrar-hi, llevat que algun dels tres grans li doni suport. Ni Units Podem ni el PSOE estan en condicions de perdre una de les seves dues places, però el PP podria oferir al partit taronja un dels seus quatre llocs fixos a canvi que els donin suport per conquerir la presidència del Congrés, ara en mans de Patxi López.

Al president de la Cambra se l’elegeix en votació secreta amb papereta i urna. En una primera ronda, guanya qui sumi la majoria absoluta, una opció que no s’entreveu llevat d’un pacte amb els majoritaris. A la segona hi competeixen els dos més votats que hagin sumat més suports i en resultarà elegit el que obtingui més vots, és a dir, majoria simple.