El PP rep més de 3 milions en subvencions del Senat

0
Senat mesa
Mesa del Senat, on el PP té majoria absoluta | Foto: Europa Press

La majoria absoluta a la Cambra alta del PP el fa el màxim receptor de subvencions. El PSOE reb 1,3 milions i ERC 350.000 euros 

Els 148 senadors que té el PP a la Cambra Alta li permetran cobrar en aquesta legislatura 3,13 milions d’euros anuals de subvenció, mentre que el PSOE ingressarà 1,37 milions, amb 62 senadors, i el grup Units Podem-EnComúPodem-En Marea, de 21 membres, rebrà 535.018 euros. ERC, que suma 12 parlamentaris, cobrarà 350.914,92 euros i el PNB, amb sis, ingressarà 228.179,4, segons figura a l’acord de la Mesa del Senat que va decidir les subvencions per a la XII legislatura, a què ha pogut accedir Europa Press.

Aquesta subvenció mensual s’ha començat a cobrar ja al juliol, una vegada constituït el Senat i organitzats els grups parlamentaris. Té un component fix i igual per a tots ells i un altre variable, en funció del nombre de senadors. La mitjana del que cobren els grups per senador va creixent conforme es redueix el nombre de membres. Així, Units Podem ingressa aquesta legislatura 44.584 euros al mes, 2.123 euros de mitjana per cadascun dels seus 21 parlamentaris, mentre que ERC rep 29.242 euros mensuals, 2.436 per cap, i el PNB, amb 19.014,95 euros al mes, arriba per senador als 3.169 euros.

Cas a part és el del Grup Mixt; la subvenció no va dirigida al grup sinó que es reparteix entre els seus membres i per partits, entre els quals es troben per primera vegada els quatre senadors de CDC. En total, els corresponen 36.061,55 euros per als seus 16 components, a una mitjana de 2.253 euros per senador.

 

Xòfers i assessors, també subvencionats

L’acord de la Taula recull també la subvenció per a despeses de locomoció que pot rebre cada grup i a la qual han renunciat Units Podem i ERC. Aquesta ajuda és amb la qual se sufraga el xòfer del portaveu, no les despeses de transport dels senadors, que van en un capítol a part. Al mes, PP i PSOE rebran en aquesta legislatura 6.839,74 euros per a aquest objectiu, el doble del que ingressaran el PNB i el Grup Mixt, 3.419,87 euros, respectivament.

El Senat paga també als grups parlamentaris uns diners mensuals per a assessorament. El PP rep 17.812 euros, el PSOE cobra 10.687 i el grup d’Units Podem i les confluències, 7.125 euros al mes. ERC i PNB ingressen 3.562,5 euros, respectivament, i el Mixt no rep aquesta subvenció.

 

Dietes fixes, es gastin o no

Totes aquestes subvencions es concedeixen al marge i a més dels salaris dels senadors i de les indemnitzacions i ajudes que estan previstes per a ells per la seva activitat (viatges, dietes i taxis). Els grups disposen d’aquests diners per sufragar el seu treball i no han de rendir comptes a la Cambra d’en què ho han gastat.

El pagament va començar en el mateix mes de juliol, quan es va constituir el Senat i es van organitzar els grups parlamentaris. És un ingrés fix que no depèn de que la Cambra tingui alguna activitat. De fet, el Senat està parat a l’espera que el Congrés elegeixi a un president del Govern, tot i que estudia fer un ple el 13 de setembre i un altre, el 27.