El PP vol que la campanya electoral duri menys

0
Rafael Catalá i l'operació Hades - diari català
Rafael Catalá amb els mitjans

El ministre de Justicia, Rafael Català, demana que s’escurci la campanya per “no donar tant la llauna” als ciutadans

En cas de noves eleccions espanyols el proper 26 de juny, des del Govern en funcions de Mariano Rajoy es mostren favorables a reduir la durada de la campanya electoral, que la llei marca en 15 dies. Així ho va expressar en un acte d’Europa Press el passat dilluns el ministre de Justicia, Rafael Català, que defensava un escorçament consensuat amb la resta de partits per “no donar tant la llauna” als ciutadans en cas de noves eleccions.

El ministre de Justícia va proposar que els partits polítics busquin la fórmula legal per fer més lleugera la possible nova campanya electoral i, fins i tot, ha assenyalat que, amb l’objectiu de ser “més àgils i executius”, un canvi en la durada de les campanyes electorals podria contemplar-se en la futura reforma de la Constitució que els principals partits excepte el PP –el partit de Català- proposen.

Des del PSOE, el principal partit de l’oposició, ja han contestat a Català que no estan a favor d’escurçar la durada de la campanya perquè, segons el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, seria “furtar el debat públic dels ciutadans”. Sánchez, però, sí s’ha mostrat favorable a “abaratir” la campanya.

El PP, qui més guanya amb la baixa participació

En la línia del que defensa Pedro Sánchez, una campanya electoral més curta pot ser crear menys debat de cara a les eleccions i, en conseqüència, es pot pensar en una davallada de la participació.

Aquesta davallada de la participació en unes eleccions beneficia, curiosament, al Partit Popular –partit al que pertany Català, qui ha demanat aquest escurçament-. Quan s’analitzen els resultats de les eleccions espanyoles durant la democràcia i es compara amb la participació a cadascuna d’elles, el PP i el PSOE són els principals beneficiats d’una baixa participació a causa de la fidelitat de vot, que és més alta en els partits clàssics, especialment en els ‘populars’.

En altres paraules: quan en unes eleccions hi ha poca participació, el PP i el PSOE saben que els ‘seus votants’ –més fidels- seran dels que segur votaran. Això ocorre més en el cas del PP. Per aquesta raó, en dies de pluja o en dates festives –o properes, com el passat 20D-, els ‘populars’ surten beneficiats.

 

Compartir
Article anteriorCarme Chacón descarta un pacte de govern amb el PP
Article següentWhatsApp ja permet enviar arxius Word, Excel i PowerPoint
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]