Els guardons reivindicaran la seva feina com a arquitecte i dibuixant

La lliura dels Premis Nacionals de Cultura 2016, que tindrà lloc el dimecres 8 de juny a Tarragona, servirà per reivindicar l’obra de l’arquitecte i dibuixant modernista Josep Maria Jujol i el nexe de la ciutat amb la mediterrània.

Així ho han informat el Consell Nacional de la Cultura i els Arts (Conca) i l’Ajuntament de Tarragona en un comunicat, que el líder del consell, Carles Duarte, ha dit: “Tenim un deute amb Tarragona, i a més, reivindiquem la figura capital de Jujol“.

Els artistes Oriol Grau, Roger Benet i Joan Negrié seran els encarregats de conduir la gala al teatre Metropol de la ciutat, ideat per Jujol.

Serà una gala “amb humor i enmig d’una via romana”, ha explicat la representant del Conca Isona Passola, que ha assegurat que serà un espectacle amb ritme i amb música en directe que anirà revelant un per un els premiats d’aquest any.

El guió de la gala és obra de Ferran Folch, mentre que la direcció artística recaurà en Joan Negrié, que ha ideat una escenografia natural 100% mediterrània, que evoca una via romana flanquejada per oliveres en plena llum del dia.

La cerimònia commemorarà aniversaris importants celebrats durant el 2016 com la finalització de l’Any Llull, el centenari de l’estrena dels Pastorets de Folch i Torres i els 50 anys de La Caputxinada, assemblea en el convent dels Caputxins de Sarrià que va representar un xoc entre la cultura catalana i el franquisme.

Com ja havia anunciat el Conca, els Premis Nacionals de Cultura d’aquest any són Antonia Vicens, Enrique Vila-Matas, Lola Badia, el Centre de Documentació de Patrimoni i Memòria La Carrutxa, la companyia Los Galindos, Dani Karavan, el Quartet Casals, Clara Segura i Joan Guillén.