Mercè Conesa, presentació del llibre ‘Josep Tarradellas. L’Exili 2’

0
Presentació del llibre 'Josep Tarradellas. L'Exili 2'
Foto: DIBA

S’ha fet la presentació del llibre ‘Josep Tarradellas. L’Exili 2’ quart volum de la biografia exhaustiva del president Tarradellas

Presentació del llibre 'Josep Tarradellas. L'Exili 2'
Foto: DIBA

S’ha presentat el quart volum de la biografia exhaustiva del president Tarradellas, publicada per Edicions Dau amb el suport de la Diputació de Barcelona, a partir dels documents continguts a l’Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet. El llibre cobreix el període 1954-77, «una etapa de política en majúscules i diàleg», en paraules de la presidenta de la corporació, Mercè Conesa, qui considera que «col·laborar en l’edició d’aquesta biografia exhaustiva és un deure moral, un acte de recuperació de la memòria històric». A més de Conesa, a la presentació del llibre “Josep Tarradellas. L’Exili 2 (1954-1977)“, han intervingut la directora de l’Arxiu, Montserrat Catalán; l’editor de la publicació, Ton Barnils; l’historiador i autor d’aquest volum i l’anterior, Carles Santacana; i l’abat de Poblet, Josep Alegre. En el seu torn de paraula, Montserrat Catalán ha fet una cronologia dels fets que desenvolupa el llibre i ha qualificat l’arxiu del president com a «constància escrita dels darrers 90 anys d’història del país». Així mateix, ha informat que l’Arxiu Tarradellas de Poblet s’ha enriquit darrerament amb 55 noves donacions, entre les quals hi ha la de l’historiador Paul Preston. L’editor, Ton Barnils, ha afirmat que el volum que acaba de publicar és una lectura recomanable per a «tots els interessats en la història de Catalunya», ja que «hi apareixen noms de personatges clau, com Josep Pallach, Jaume Vices Vives, Josep Maria Bricall, Jordi Pujol, Baltasar Porcel o l’abat Escarré».

[quote]Mercè Conesa: «Editar la biografia exhaustiva de Tarradellas és un acte de recuperació de la memòria històrica»[/quote]

Per la seva banda, l’autor, Carles Santacana a la presentació del llibre ‘Josep Tarradellas. L’Exili 2’, que també és l’artífex del volum anterior, dedicat als primers anys d’exili del polític (1939-1954), ha explicat que «Josep Tarradellas no estava aïllat ni era un nostàlgic del passat: mantenia contactes amb altres catalans exiliats i, des del pragmatisme, confiava en l’arribada de nous temps». L’historiador ha revelat també que el president considerava el seu major encert polític haver rebutjat vendre’s l’arxiu personal, tot i estar arruïnat econòmicament. Finalment, l’abat Josep Alegre ha glossat el vessant humà del president Tarradellas, i s’ha declarat «impressionat per la seva dignitat, en uns moments molt complicats per a Catalunya».

A l’acte de presentació del llibre ‘Josep Tarradellas. L’Exili 2’ al qual han assistit diversos diputats de la corporació, els expresidents Salvador Esteve i José Montilla, i familiars de Josep Tarradellas, Mercè Conesa ha recordat que el suport a aquest projecte editorial va començar el 2011 i ha donat com a fruit quatre volums, una col·laboració que confia continuar.  “Josep Tarradellas. L’Exili 2 (1954-1977)” es pot adquirir a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.