El president de Tunísia designa un familiar llunyà nou primer ministre

0
Tunisia president
El president tunisià | Foto: Presidència de Tunísia

El viceministre Yusef Chahed es converteix en primer ministre de Tunísia malgrat les crítiques expressades per l’oposició del país

El president de Tunísia, Beji Caid Essebsi, ha nomenat aquest dimecres el viceministre Yusef Chahed, com a nou primer ministre, tot i les crítiques expressades per alguns grups de l’oposició. El cessament d’Habib Essid com a primer ministre ha obert un debat per la successió quan Essebsi va plantejar el nom del viceministre d’Assumptes Locals, de 41 anys. Els mitjans locals han informat que Chahed és nebot del gendre del president.

Els partits s’havien citat aquest dimecres per seguir amb les negociacions i finalment el cap d’Estat ha confirmat la designació de Chahed, expert en ciències agrícoles i professor tant a Tunísia com a França. Forma part del partit laic Nidaa Tounes, que comparteix amb l’islamista Ennahda el control del Govern i del Parlament, fet que garanteix la seva proclamació per part dels diputats. “Essebsi es va desfer d’Essid per poder posar a algú pròxim i que segueixi les seves ordres”, va assegurar aquest dimarts un membre de l’opositor Front Popular, Jilani Hammami. “És un pas enrere que una família ho controli tot”, va lamentar.

Les sospites de favoritisme en el canvi de Govern se sumen també a les crítiques que ja havien estat dirigides contra Essebsi pels suposats moviments per organitzar un traspàs hereditari del seu lloc. Algunes veus han advertit que intenta posicionar el seu fill Hafed, actual líder de Nidaa Tounes, tot i que des de l’entorn del president s’ha negat aquesta possibilitat.