Els pressupostos amenacen amb dinamitar el Govern

0
Carles Puigdemont Oriol Junqueras
Oriol Junqueras (esquerra) i Carles Puigdemont | Foto: Europa Press

Alguns mitjans apunten a que Convergència sospita que, si els pressupostos no són aprovats, ERC podria forçar eleccions per la tardor

Les diferències que existeixen entre CDC i ERC, els dos socis principals del partit al Govern, Junts pel Sí, es fan evidents cada vegada que el debat se centra en alguna cosa que no sigui el procés sobiranista. En la darrera setmana, en la que el vicepresident econòmic i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha proposat un increment de l’IRPF, s’ha tornat a posar de paler una diferent visió en aspectes tant essencials com la política fiscal que tenen aquests dos partits.

Aquestes diferències podrien, fins i tot, dinamitar la legislatura i fer-la ni arribar als 18 mesos pels que estava prevista. Així ho apunten els mitjans del grup Godó, La Vanguardia i RAC1, que apunten la possibilitat de que si els pressupostos de la Generalitat no són aprovats, Esquerra podria demanar la convocatòria de nous comicis a Catalunya per aquesta tardor. Precisament aquests pressupostos només es podran aprovar amb el sí de la CUP, un partit amb el que des de Convergència s’intenta marcar distàncies mentre que des dels republicans s’intenta fer esforços per apropar posicions.

A la reunió de Govern d’aquest dimarts s’espera que es consensuï una posició unificada de negociació amb la CUP per l’aprovació dels pressupostos, sense els quals, apunta La Vanguardia, es fa molt difícil complir amb el full de ruta establert al programa electoral del 27S. L’única línia vermella que, de moment, ha marcat la CUP per no votar en contra d’aquests comptes és la rebaixa del tipus d’IRPF a les rendes baixes i l’increment a les altes, punts on Junqueras tracta d’apropar-se als cupaires.

 

Unes eleccions gens recomanables per CDC

Les pors de CDC estarien fonamentades en el fet que les perspectives electorals d’uns comicis a la tardor no els afavoririen gens. A les darreres enquestes, Esquerra obté cada cop més recolzament i CDC seria, ara per ara, tercera força a Catalunya, relegada inclús per sota de Ciutadans.

En afegit, el fet que els convergents es trobin ara en un procés de refundació del partit fa que aquestes eleccions arribarien en el pitjor moment possible. Canviï CDC de nom o no, el que necessitarà el partit d’Artur Mas és temps per consolidar les formes i la cúpula del nou partit i assentar-se de nou entre l’electorat.

Tot sumat fa que la negociació i aprovació dels pressupostos tingui una rellevància clau a l’actual legislatura, especialment per Convergència, que no es pot permetre la convocatòria d’eleccions a la tardor. Tampoc s’ho pot permetre el procés, que en cas d’encallar-se en aquest punt s’estaria, com diu el periodista de RAC1 Jordi Basté, “pegant-se un tret al peu”.

 

Compartir
Article anteriorHoms: “Farem la campanya més convergent que hem fet mai”
Article següentL’estafa del líquid miraculós que converteix paquets en bitllets
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]