Pressupostos: Crònica d’una mort anunciada

0
El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, durant la seva intervenció | Foto: Europa Press.

El debat dels pressupostos acaba com ha començat: amb la certesa que els comptes no s’aprovarien i es prorrograrien els de 2015

Passades més de set hores, finalment s’ha votat el projecte de Pressupostos de 2016. El resultat, el que s’esperava: no hi haurà nous pressupostos. Les esmenes a la totalitat han estat aprovades amb 71 vots a favor i 62 en contra, el que significa que el projecte dels comptes es retornen al Govern.

El debat s’ha estès durant tot el matí i mitja tarda. El primer en parlar ha estat el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, la resta del matí ha estat ocupat per les raons dels partits que havien presentat esmenes a la totalitat: Ciutadans, PSC, Catalunya Sí Que es Pot (CSQEP), PP i finalment la CUP.

A la tarda ha estat el torn de Junts pel Sí i de la rèplica del conseller d’Economia han arribat a la tarda per donar pas a la votació. Després de la votació estava anunciada la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per valorar la negativa de la CUP i com avançarà la relació a partir d’ara.

Oriol Junqueras ha començat al matí defensant els pressupostos “més expansius” des de fa molt temps i ha avisat, no només als grups parlamentaris si no als seus votants, que el fet que no s’aprovessin podria tenir unes conseqüències “extremadament severes”.

La rèplica d’aquesta tarda, però, l’ha fet amb un to dur i molt irònic, en què apuntava que per uns els pressupostos eren “massa independentistes i rupturistes” mentre que per altres ho eren massa poc, però que per a ell el que realment és continuïsta és la pròrroga dels comptes.

A l’hora d’apel·lar a la CUP, s’ha reafirmat en la idea de que les conseqüències de no aprovar els pressupostos poden ser “molt greus” i “severes”, a més de veure-ho com “un greu error”. Oriol Junqueras ha dit que el seu desig era poder “debatre i rebatre” els comptes amb la CUP però que a causa de l’esmena a la totalitat no serà possible.

Els hi ha parlat també dels ideals i ha fet una reflexió: “ningú entén, jo almenys no, que se sacrifiquin en bé d’algun ideal per noble que sigui perquè els ideals es legitimen i es justifiquen en les decisions que prenem cada dia”.

 

“Avui un acord muta”

Després de que tots els grups tornessin a contestar a les apel·lacions, els principals retrets han seguit anant cap a la CUP per decidir no retirar l’esmena a la totalitat. Tanmateix, la portaveu de la formació anticapitalista ha contestat el mateix, en essència, que a la seva primera intervenció.

La diputada Eulàlia Reguant ha estat la portaveu de la CUP i l’última en parlar aquest matí. Ha començat dient que “haguessin volgut fer una altra cosa”, però ha recordat que “la CUP no es va presentar a les eleccions amb Junts pel Sí”.

El seu objectiu comú, ha recordat, és l’assoliment d’un Estat propi i és per això que la “llei més important i cabdal que marca el camí d’aquesta legislatura ” és la de Transitorietat política. Sobre els pressupostos ha remarcat que “són millors que els anteriors, sí, però totalment insuficients”. Tanmateix, Reguant ha recordat que “avui no es trenca cap acord polític, avui un acord polítc muta“.