Els “pressupostos més expansius”, qüestionats en les esmenes

0
Parlament Catalunya
Parlament de Catalunya durant una sessió | Foto: Europa Press

Tot i que Oriol Junqueras ha defensat els “pressupostos més expansius” des de fa molts anys, la resta de partits ho han desmentit d’una manera o altra

El debat dels pressupostos seguirà després de les tres, tot i que s’hi han estat més de tres hores, i ha estat tens. En aquest Ple, Oriol Junqueras com a conseller d’Economia ha presentat el projecte dels comptes i després ha estat el torn dels partis que havien presentat esmena a la totalitat, és a dir, la resta de l’hemicicle.

Els darrers en parlar han estat els de la CUP, tot i que era la intervenció més esperada. La diputada Eulàlia Reguant ha estat la portaveu i ha començat dient que “haguessin volgut fer una altra cosa”, però ha recordat que “la CUP no es va presentar a les eleccions amb Junts pel Sí”.

El seu objectiu comú, ha recordat, és l’assoliment d’un Estat propi i és per això que la “llei més important i cabdal que marca el camí d’aquesta legislatura ” és la de Transitorietat política. Sobre els pressupostos ha remarcat que “són millors que els anteriors, sí, però totalment insuficients”.

Són comptes que “accepten el marc del FLA, no qüestionen” i es “subediten a Montoro i a la Troika” per la qual cosa la CUP va decidir mantenir l’esmena. per això mantenen l’esmena: marcs segueixen supeditats a Montoro i a la Troika.

Reguant: “la CUP no es va presentar a les eleccions amb Junts pel Sí”

Els pressupostos, ha continuat Reguant no són res més que una “política de la gestió de la misèria”, que són “insatisfactoris a nivell social, es basen en l’obediència als pressupostos i cronifiquen la pobresa i la desigualtat”.

Des de la CUP, diuen, s’entenen els pressupostos com una manera de desobeir l’Estat espanyol i fer un pas més cap a la independència, a més de demostrar a Europa i al Govern estatal que el camí cap a l’estat propi és cert i seriós.

El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha optat per començar defenent els pressupostos que ha presentat el Govern i acusar als partits que han presentat esmenes a la totalitat. Junqueras ha definit els comptes com “els primers realment expansius des de fa molts anys”.

Junqueras: ” són els primers realment expansius des de fa molts anys”

La justificació és un 5,3% d’increment davant del 3,4% dels del 2015 i que això es podria notar en les polítiques socials. El projecte de pressupostos és “fortament expansiu” i que no aprovar-los podria ser molt perjudicial, ja que “l’alternativa de mantenir-se en pròrroga té conseqüències extremadament severes”.

Per aquesta raó, ha apel·lat als votants dels partits que no estan d’acord amb els comptes: “és una bona oportunitat, si no per convèncer als diferents grups que permetin la tramitació pressupostària, segur que sí que és una bona oportunitat per adreçar-se a la ciutadania, i per adreçar-se també, permetin-m’ho, a molts dels votants d’alguns dels grups que avui no permetran la tramitació però que estem segurs que comparteixen la proposta del govern, les bondats d’aquesta proposta.”

L’ha seguit el representant de Ciutadans Antonio Espinosa, que ha afirmat que “estem assistint a un dels últims actes de representació teatral” i dóna per acabada la “comèdia del Procés”. Segons el diputat, la seva formació no només s’oposa als pressupostos per ser independentistes sinó “perquè són uns mal comptes”.

Ha recordat que “Catalunya és la comunitat més endeutada d’Espanya” i que mantenen el “model ideològic de Mas”, el qual ha qualificat de “conservador i de dretes”. Espinosa també ha dit que no han tingut en compte altres grups per negociar.

Espinosa: els pressupostos mantenen el “model ideològic de Mas”

En la mateixa línia ha enfocat el seu discurs la diputada del PSC Alícia Romero. Ha dit que només volien parlar amb la CUP i ha recordat a Junqueras que aquests “no són els pressupostos més socials” i ha posat d’exemple algunes de les partides com les de salut per demostrar-ho.

Alícia Romero ha afirmat que “és curiós que l’any de la ‘desconnexió’ estem més connectats que mai a l’Estat i més obedients que mai a Montoro” i que “ningú els votarà aquests pressupostos”, ja que no compleixen amb l’objectiu social i segueix dictàmens “neoliberals”.

Joan Coscubiela, de Catalunya Sí Que es Pot, ha estat especialment dur i ha demant al Govern que “es retiri” i “vagin al racó de pensar” per reflexionar en els pressupostos que han fet. Ha dit també que el Govern està “a la UCI” i que sobreviu a través del FLA i “del pulmó artificial que és la CUP”.

Ha dit que estaran “com sempre” disposats a “canviar el full de ruta” i donar suport a uns altres pressupostos, sempre i quan recapacitin. Ha demanat també, com la resta de grups, que s’obrin a dialogar amb altres forces polítiques i ha secundat la premissa del PSC de que aquests pressupostos “no són els més socials”.

El quart en defensar l’esmena a la totalitat ha estat el diputat del PP, Enric Millo, que ha defensat que Junqueras s’ha trobat “el millor marc” econòmic des de 2007 en el qual la Generalitat “no hi té cap responsabilitat” en aquesta recuperació.

Han justificat la seva esmena perquè els pressupostos arriben “tard i malament”, a més de ser els “pressupostos que necessita el procés i no els catalans”, que “sacrifiquen l’estabilitat per acontentar els antisistema i que “no serveixen per a la recuperació”.