És difícil determinar com afecten les limitacions del pacte ‘anti-Brexit’ en exclusiva als espanyols residents al Regne Unit. És cert, però, que suposen restriccions en les ajudes socials per tots els residents europeus al país

A un dia per la celebració del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea, res sembla que estigui clar. Els sondejos revelen un empat entre els partidaris del Brexit – deixar la UE –  i els del Bremain – continuar a la comunitat econòmica -, malgrat això, donen un avantatge a aquests últims.

El que sembla que està clar és que, a partir de dijous, les coses al Regne Unit canviaran. Tant si decideixen quedar-se o marxar de la UE. I no només per a ells, sinó també per als ciutadans europeus residents al país. Al febrer, el primer ministre britànic, David Cameron, va acordar un pacte ‘anti-Brexit’ amb la UE per fer campanya a favor de la permanència.

L’acord, que s’aplicaria si Regne Unit no surt del bloc comunitari, és una consagració dels privilegis que ja tenia, però que, a més, limita les prestacions socials que rep una minoria d’immigrants comunitaris. Entre ells, està clar, els espanyols. Segons Cameron, l’acord permet “tenir el millor dels dos mons”. “Estarem fora d’un superestat (…) de les fronteres obertes, de l’euro, dels rescats”, va afirmar el primer ministre britànic en el seu moment. Però com afectarien les mesures als drets dels immigrants espanyols al Regne Unit?

 

Un acord al marge de la integració política i econòmica de la UE

L’acord ‘anti-Brexit’ protegeix la city de Londres, ja que la ciutat podrà retardar de manera unilateral la legislació europea si el Govern considera que es discrimina als països que no pertanyen a la zona euro i són una “amenaça”. Un dels punts més polèmics és la mesura que tracta de restringir per complet els subsidis als treballadors comunitaris fins que no portessin quatre anys cotitzant en el país. Brussel·les, però, només ha acceptat un fre d’emergència per un període de set anys – Cameron volia un de tretze anys – en tots els països de la UE que puguin demostrar que els alts nivells de migració suposen un ofegament pel sistema de benestar. Només llavors, podran restringir les ajudes als comunitaris per quatre anys, al principi de manera total, però després se’ls podrà donar accés.

A més, Cameron volia prohibir les ajudes pels fills als comunitaris que tenen residència en el país d’origen i no en el Regne Unit. No obstant això, les mesures estan protegides fins al 2020. I l’últim punt és la limitació de moviment dins de la UE; cosa que és impossible. Malgrat tot, Cameron nega l’entrada a tots aquells que tenen indicis que són “d’un matrimoni de convivència” o els que són un risc per la seguretat nacional, encara que no tinguin antecedents penals.

 

Com afecten les mesures als immigrants espanyols?

El Mundo  va publicar un article titulat “Inglaterra atropella a Patrícia” on parlava del cas de l’espanyola Patrícia Torres, resident al Regne Unit, qui va patir un atropellament. El diari assegura que, ara ha de lluitar per tenir una bona rehabilitació. Fins i tot, assegura que li van recomanar tornar a Espanya per tractar-se millor al seu país de les lesions, ja que li està sent impossible accedir a les ajudes socials que hauria de gaudir al Regne Unit.

El cas de Patrícia deixa en evidència el pacte ‘anti-Brexit’. És difícil saber com afectarien aquestes mesures “només” als immigrants espanyols residents en el Regne Unit, ja que estan destinats per tots els europeus, sense especificar nacionalitats. Malgrat això, es calcula que aproximadament hi ha al voltant de 200.000 espanyols vivint al Regne Unit. El punt més polèmic i que provoca més canvis és el de les ajudes socials, conegudes com a “benefits”, ja que comporta el retard de l’accés als estrangers nous que arribin, comunitaris o no, i que hauran de residir i cotitzar en el país almenys quatre anys, o fins i tot, set, per poder tenir accés a ells.

La setmana passada, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va determinar que el Govern britànic podia negar ajudes socials a ciutadans que arribin d’altres països comunitaris i que no tinguin dret de residència. Sembla que el pacte ‘anti-Brexit’ anteposa les preferències del Regne Unit abans que el benestar dels comunitaris residents al país.