Luís de Guindos, ministre d'economia en funcions. l'incompliment | Font: EP
Luís de Guindos, ministre d'economia en funcions | Font: EP

Luís de Guindos justifica la revisió del dèficit per tal d’evitar un ajust pressupostari molt intens

El Govern en funcions de l’estat espanyol acaba de revisar a la baixa les seves previsions de dèficit i atur. Així ho ha anunciat el ministre d’Economia en funcions, Luís de Guindos, després d’actualitzar les previsions macroeconòmiques que l’executiu enviarà a Brussel•les en el marc del Programa d’Estabilitat 2016-2019. Més concretament, el Govern preveu, ara, assolir una xifra de dèficit del 3.6% per aquest 2016, front al 2.8% previst, i un 2.9% pel 2017, vers a l’1.4% compromès. I com es distribuiran aquestes sis dècimes més d’aquest any? Doncs bé, segons el ministre d’Economia, l’estat repartirà el dèficit entre l’administració central i les comunitats autònomes. Tot i així, ha recalcat que la distribució no serà del 50%. Aquesta revisió arriba després que es fes públic que Espanya va incomplir l’objectiu de dèficit pactat amb la Unió Europea pel 2015, quan va registrar un 5% en comptes del 4.2% compromès.

Ara, l’executiu en funcions estaria negociant amb Brussel•les una prorroga del termini per complir amb l’objectiu de dèficit del 3%, d’un any més. I doncs, l’actualització de les xifres d’enguany i del 2017 suposa de facto allargar un any el compliment del límit de dèficit excessiu per aquest any i el proper. Una petició que de moment no tindria el vistiplau de Brussel•les. De fet, ahir el vicepresident de la Comissió Europea per l’Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, va negar que s’hagués pactar res concret sobre la flexibilització del dèficit amb Espanya, i va emplaçar-se al proper mes de maig per a prendre una decisió sobre aquest extrem. Tanmateix, per Dombrovskis la consolidació fiscal espanyola ha registrat un “desviament important” aquest 2015, i per tant tindrà conseqüències que es traslladaran al present exercici.

El creixement, la solució al dèficit excessiu

Per altre banda, el ministre d’Economia en funcions ha volgut justificar la revisió alcista del dèficit per tal de no provocar un impacte negatiu en el creixement econòmic, ja que mantenir el dèficit previst suposaria realitzar un “ajust pressupostari molt intens”, i això afectaria al creixement. “El que més preocupa és el creixement econòmic i la creació de feina”, ha assegurat De Guindos. I doncs, pel ministre, la reducció del dèficit d’aquest any es durà a terme sobretot gràcies al creixement propi de l’economia espanyola, i a la retallada de 2.000 milions d’euros anunciada el passat divendres. Amb tot, el govern en funcions també ha modificat les seves previsions sobre la taxa d’atur. En aquest sentit, s’espera que per aquest 2016 la taxa d’atur es situï en el 19.9%, és a dir dos dècimes més, i pel 2017 es preveu que augmenti fins al 17.9%, tres dècimes més. Finalment, De Guindos, ha tornat a insistir en que Espanya podria crear 900.000 nous llocs de treball en els propers dos anys; tot i que ha admès que la creació de feina reflectida a l’Enquesta de Població Activa (EPA) mostrarà una desacceleració.