Primàries sentenciades després del segón ‘superdimarts’

0
Primarias EUA
Celebracions dels resultats del darrer 'superdimarts' | Foto: Twitter

Sanders no aconsegueix guanyar a Ohio mentre el republicà Marco Rubio decideix retirar la seva candidatura

 

La demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump, favorits per obtenir la nominació dels seus respectius partits, han aconseguit un important triomf en un nou ‘superdimarts’, en què estaven en joc cinc estats i que ha estat marcat per l’anunci de la retirada del senador Marc Rubio de la carrera presidencial.

En el bàndol demòcrata, l’exsecretària d’Estat ha arrasat després d’haver recollit la victòria als estats de Florida, Ohio, Illinois, Missouri i Carolina del Nord davant del senador Bernie Sanders, qui surt derrotat d’aquesta nit electoral després de sumar 220 delegats -respecte dels 326 de Clinton-.

Per la seva banda, en la baralla per la nominació del Partit Republicà, Trump ha continuat amb el seu camí triomfal, i s’ha imposat als estats de Florida, Ohio, Illinois i Carolina del Nord, mentre que John Kasich conserva el bastió a Ohio, estat del qual és governador. Missouri encara està en disputa, amb el 99% dels vots escrutats.

 

Sanders no aconsegueix ni Ohio

Clinton ha obtingut el 65% dels suports a Florida -pel 33% de Sanders-, mentre que a Carolina del Nord s’ha imposat al senador per Vermont amb el 55% dels sufragis, a Ohio amb el 57% i a Illinois amb un ajustat 50%, segons dades recollides pels mitjans de comunicació nord-americans.

La candidata demòcrata apuntava a un ple de victòries als cinc estats en disputa en aquest nou ‘superdimarts’ i finalment ho ha aconseguit, tot i que Sanders ha plantat cara a Illinois i a Missouri on, de la mateixa manera que Clinton, té el 50% de suports, quan s’han escrutat el 99% dels  vots.

“Vostès van votar perquè el nostre demà sigui millor que l’ahir”, ha dit Clinton, que ha demanat als seus voluntaris que segueixin treballant dur perquè aquesta campanya és “crucial”. “Avui està més clar que mai que aquesta pot ser una de les campanyes amb més conseqüències de la nostra història”, ha postil·lat.

Durant el seu míting, després de conèixer els primers resultats, l’exsecretària d’Estat ha criticat les propostes del candidat republicà Donald Trump -com la prohibició d’entrada de musulmans al país- i ha dedicat la seva campanya a l’immigrant guatemalenca Lucía Quiej, qui va prendre la paraula i la va emocionar amb la seva història durant l’últim debat demòcrata.

Per la seva banda, Sanders ha destacat l’evolució de la seva campanya, passant del 3% de suports que li donaven els sondejos fa deu mesos a competir amb Clinton per la nominació del Partit Demòcrata. “Estem fent una cosa radical a la política estatunidenca, estem dient la veritat”, ha asseverat.

 

Trump ho té fet

Trump ha obtingut el 46% dels vots a Florida, per sobre del 27% dels suports al senador Marc Rubio, qui ha decidit abandonar la carrera presidencial la nit d’aquest dimarts després de la dura derrota al seu estat natal -els 99 delegats del qual han estat sumats a Trump-.

El multimilionari, que manté el lideratge a les eleccions primàries del Partit Republicà i s’erigeix com a principal candidat per lluitar per la Presidència dels Estats Units el novembre, també ha aconseguit la victòria a Illinois, amb un 39% de vots, i a Carolina del Nord, amb el 40% dels suports.

En aquests dos últims estats el senador Ted Cruz ha aconseguit el segon lloc, amb el 31 i el 37% dels vots respectivament, mentre que a l’estat de Missouri ha disputat la victòria a Trump fins a l’últim moment, ja que tots dos tenen un 41% dels suports quan s’ha escrutat el 99% dels vots.

Per la seva banda, el governador d’Ohio, John Kasich, ha aconseguit mantenir segur el seu bastió amb el 47% dels vots -respecte del 36% de Trump-, fet que suposa una injecció de moral en la seva carrera presidencial, després de sumar de cop 66 delegats, tot i que continua molt lluny de Cruz i Trump.

Així, Trump sumaria 152 delegats, pels 75 de Kasich i 26 de Cruz, a falta que es tanqui completament el recompte de vots. Rubio ha quedat relegat a l’últim lloc en aquest ‘superdimarts’ havent sumat només 5 delegats, cosa que l’ha portat -juntament amb la dura derrota a Florida- a abandonar la carrera presidencial.

Marco Rubio es retira

Després d’aquests pobres resultats, el senador per Florida ha anunciat oficialment la retirada de la seva candidatura. Rubio ha dit que renúncia al seu somni de ser president en aquesta ocasió i “potser per sempre”. En qualsevol cas, en un missatge dirigit als seguidors, el senador ha indicat que segueix “sent optimista sobre el futur dels Estats Units”.

Així, el senador per Florida diu que “respecta” la decisió dels votants i ha advocat per un Partit Republicà “fort”, ja que entén que, del contrari, “les coses que van malament al país es faran permanents”.

La contesa electoral a Florida -de la mateixa manera que a l’estat d’Ohio- ha estat clau per als candidats republicans, ja que el guanyador s’emportava tots els delegats en disputa, que són un total de 99 a Florida i de 66 a Ohio.

“A aquells que van recolzar Marc, els rebem amb els braços oberts”, ha dit Cruz després de l’anunci del senador per Florida. “Només dues campanyes tenen un camí factible, la meva i la de Trump (…) només una campanya ha guanyat a Trump una i una altra vegada (…) des d’Alaska fins a Maine”, ha afegit Cruz, que es mostra optimista per seguir sumant delegats, malgrat la clara victòria de Trump.

Finalment, Trump ha llançat un missatge d’unitat. “Hem d’unir el nostre partit. Tenim una gran oportunitat, els demòcrates estan venint, els independents també, així com gent que mai havia votat” ha advertit el magnat des de Palm Beach, a Florida.

“La gent està enfadada i vol veure que les coses funcionen bé”, ha afegit el multimilionari, que ha aprofitat per felicitar Marc Rubio per l’acompliment en la campanya electoral, que aquest dimarts ha arribat al seu final.