Primer trasplantament de fetge a Espanya entre una àvia i el seu nét d’un any

0
Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova
EP: Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova
Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova
EP: Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova

S’han recuperat “satisfactòriament” després que la seva esperança de vida fos d’entorn dels sis mesos

Els professionals de l’Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova capital han fet el primer trasplantament hepàtic de donant viu a Espanya entre una àvia, de 55 anys, i el seu nét, d’un any, que havia nascut amb atrèsia de vies biliars extrahepàtica, una mala formació del fetge que el deteriora, la principal patologia que motiva el trasplantament d’aquest òrgan en la infància.

Aquesta intervenció pionera, que és fruit una vegada més de l'”altruisme consolidat” de la societat andalusa, només troba dos precedents semblants a Espanya, concretament en dos avis que van donar als seus néts un dels seus ronyons. En aquest cas, el trasplantament es va portar a terme a final de juny d’aquest any, quan el nadó, que ara té un any, tenia nou mesos.

A la presentació d’aquesta fita hi han estat presents el nadó, Juan José, i l’àvia materna, Francisca Fuentes, acompanyats per la mare i el gerent del Servei Andalús de Salut (SAS), José Manuel Aranda; la delegada d’Igualtat, Salut i Polítiques Socials de la Junta, María Ángeles Luna; la gerent de l’Hospital Reina Sofia, Marina Álvarez; el director de la Unitat de Gestió Clínica de Cirurgia i del Programa de Trasplantament Hepàtic i Pancreàtic de l’hospital, Javier Briceño; el coordinador de trasplantaments Juan Carlos Robles, i el pediatre Jesús Jiménez.

Segons ha explicat l’àvia, ser la donant del seu nét va ser “el més bonic que ha pogut fer en aquest món”, com és “donar vida” al seu nét, que “deixés de patir, perquè a poc a poc perdia la vida”, per tant destaca que és “una satisfacció”.

A més, ressalta que està “bé” després del trasplantament, que no l’ha perjudicat “gens”, i alhora recomana la donació d’òrgans, perquè “és una cosa que dóna energia i satisfacció”, de manera que assegura que “si hagués de tornar fer-ho, ho faria una altra vegada”.

El doctor Javier Briceño ha detallat que “l’índex de supervivència era d’uns sis o set mesos de vida, però va empitjorar dràsticament i això els va obligar a fer una avaluació de donació una mica més accelerada de l’habitual”, de manera que “en el moment que es va trasplantar la seva expectativa de vida no superava el mes”.

UN DELS PRIMERS EN EL MÓN

Es tracta del primer trasplantament d’aquestes característiques que es porta a terme a Espanya, i un dels primers al món, tot i que cada vegada és més comuna la donació entre familiars. La incompatibilitat per regalar un segment hepàtic al nadó per part dels progenitors va propiciar que entrés en escena l’àvia materna, i ella mateixa es va oferir com a possible donant.

El director del programa de trasplantament hepàtic reconeix que, d’entrada, els sanitaris “es van veure sorpresos” amb la proposta, però de seguida van valorar la situació i van iniciar els estudis d’idoneïtat. “Les analítiques i les proves d’imatge van confirmar que l’àvia tenia un fetge perfecte”, apunta el cirurgià.

L’àvia, que va rebre l’alta quatre dies després de la intervenció, va donar al seu nét prop del 20% del seu fetge –en tractar-se d’un segment petit, l’òrgan no necessita regenerar-se per poder continuar fent la seva funció correctament–. El petit va necessitar dues setmanes per poder tornar a casa i ara “es troba perfectament”.

La intervenció es va fer fa tres mesos i mig i gràcies a això el nadó gaudeix d'”una excel·lent funció hepàtica”. Tots dos, àvia i nét, s’han recuperat “satisfactòriament” i acudeixen a l’Hospital Reina Sofia, des d’Almeria, per les revisions, que al principi són més freqüents pels exigents controls que acompanyen aquest complex procés.