48 hores de moments històrics

0
Barack Obama Cuba
El president dels EUA, Barack Obama, durant la seva arribada a Cuba. Foto: Reuters

Barack Obama visitarà Cuba durant dos dies per ratificar l’establiment de noves relacions entre ambdós països

“Aquesta és una visita històrica i una oportunitat històrica”. Van ser les primeres paraules que va pronunciar el president dels Estats Units, Barack Obama, un cop va posar els peus en territori cubà. Les capçaleres dels mitjans de comunicació van plens des de divendres de titulars que contenen “visita històrica”. A hores d’ara, no deu quedar ningú que no sàpiga que ho és.

Certament, la fita és important. Barack Obama és el segon president dels Estats Units que visita l’illa – el primer va ser Calvin Coolidge – i ho ha fet 88 anys després que el primer. “Es meravellós estar aquí. Aquesta és la nostra primera parada. És una oportunitat històrica per interactuar de forma directa amb el poble cubà”, ha afirmat el president nord-americà.

Barack Obama va arribar diumenge a Cuba i s’hi estarà fins dimarts. En 48 hores, el president dels Estats Units vol demostrar que les relacions entre els dos països avancen i que el bloqueig que van començar després de la Revolució, aviat serà, també, història. Ara bé, el fet que la seva primera visita fos als representants de l’Església catòlica i no Raúl Castro deixa ben clares les seves intencions.

Jaime Ortega, cardenal, ha estat la primera persona en rebre a Obama. Aquest eclesiàstic va ser l’encarregat de fer de mediador entre Cuba i els Estats Units i un dels principals actors en el procés d’alliberament de presos polítics de l’any 2010. Després d’ell, va venir Raúl Castro.

Amb el mandatari cubà no és el primer cop que es veuen. Es van saludar al funeral de Nelson Mandela l’any 2013 i l’abril d’aquest any es van trobar a Panamà, la primera reunió oficial després que s’anunciés la fi del bloqueig. Des d’ençà, tots dos dirigents no han fet més que protagonitzar fotos històriques.

La fi del bloqueig es va anunciar el 17 de desembre de 2014, però feia dos anys que s’estava gestant en reunions secretes al Canadà i a la Ciutat del Vaticà. Els gestos que s’han produït des de llavors s’han interpretat bàsicament de dues formes: com una traïció, ja sigui als valors nord-americans o als valors de la revolució, o com l’inici d’una nova era.

Aquesta nova era està representada per la liberalització econòmica. Tot i que s’espera que els grans canvis vinguin amb el desgel de les relacions entre els Estats Units i Cuba, el cert és que Raúl Castro ja va començar a impulsar mesures liberalitzadores l’any 2011. Així, es va començar a gestar una nova classe social a l’illa, formada pels nous empresaris i autònoms – els cuentapropistas – que representen quasi el 25% de la força laboral del país i bona part dels ingressos de les arques públiques.

Barack Obama sap que aquest sector de la societat és el que necessita tenir de la seva part, i és per això que ha confirmat la seva assitència a un fòrum amb empresaris nord-americans i cuentapropistas. Així podrà constatar que les mesures que va anunciar – facilitament dels viatges de nord-americans a Cuba i comerç internacional per als cubans – realment vol que es facin efectives i constatar que l’obertura de l’illa és més que positiva.

Una altra reunió obligada és amb la dissidència cubana. Des de Miami, els migrants cubans ja van demostrar la seva reticència amb la visita d’Obama. Des de Cuba, i poques hores abans que arribés el president nord-americà a l’illa, també ho van fer com cada diumenge les Damas de Blanco. És un grup format per les dones d’opositors detinguts i que estan relacionades amb l’Església catòlica.

Cada diumenge, després d’assistir a la cerimònia a l’Església de Santa Rita, comencen el recorregut pels carrers de la capital per demanar “la llibertat immediata per a tots els presos polítics, una amnistia general i que pari la violència policial”. Berta Soler, que encapçala aquest moviment, ha demanat a Barack Obama que “doni un missatge ben clar de suport al poble de Cuba, ja que sempre els Estats Units han volgut el bé i la democràcia per a l’illa”.

El darrer moment històric d’aquesta jornada de 48 hores s’espera el dimarts al Gran Teatre de L’Havana, on el mandatari nord-americà farà un discurs de cloenda de la seva visita. Ara bé, tot i que de ben segur que el discurs tindrà un aire de solemnitat molt més elevat, el cert és que probablement les mirades i les portades se centrin en el partit de beisbol que aniran a veure abans del discurs, en què hi juga la selecció nacional cubana i l’equip de Florida, Tampa Bay Rays.