Un estudi confirma l’increment de combatents del Daesh procedents d’Europa Occidental, tot i no ser la regió que més ‘soldats’ aporta

 

El Daesh, o Estat Islàmic com el coneixem a Occident, s’ha convertit en la gran amenaça terrorista mundial. Els atacs a París del passat 13 de novembre van posar el focus sobre aquesta organització que porta temps sent protagonista d’atacs a Iraq i Síria. L’Estat Islàmic, l’objectiu del qual és estendre el ‘califat’ àrab, basa una de les seves armes en el reclutament de combatents estrangers, especialment de nacionalitat europea –per la facilitat de moviment que això suposa per atacar objectius a països de la Unió.

El diari nord-americà Washington Post es fa ressò d’un estudi de Soufan Group on s’analitza la procedència dels combatents estrangers de l’Estat Islàmic durant aquest 2015. Segons fonts de l’Exèrcit dels Estats Units, s’estima que Daesh ha reclutat prop de 30.000 nous combatents procedents de més de 100 països diferents.

L’estudi destaca l’increment en els darrers mesos de combatents procedents de Rússia i els països de l’antiga URSS. Segons aquest diari, la quantitat de reclutaments procedents d’aquests països s’ha incrementat en un 300% en els darrers mesos. També es destaca l’increment de combatents procedents de Tunísia. En concret, aquest estudi senyala que, per nacionalitat, la majoria dels combatents estrangers de l’Estat Islàmic provenen són tunisians -6.000- seguits dels d’Aràbia Saudita -2.500- i Rússia -2.400-.

 

Estat Islamic_combatents estrangers
Dades de l’estudi presentades pel Washington Post

 

Per regió, les dades de l’estudi publicat pel Washington Post confirmen l’increment de combatents per l’Estat Islàmic procedents d’Europa. Si l’Orient Mitjà amb 8.200 combatents i el Magreb amb 8.000 són les regions que ‘aporten’ més combatents, es calcula que d’Europa Occidental s’han incorporat 5.000 persones a les files del Daesh.

L’estudi també parla de barris europeus on les tàctiques d’aquest grup –especialment a les xarxes socials- han tingut més èxit. En concret, es parla del barri de Moleenbek, un districte de Brussel·les que va ser punt d’atenció dies després dels atemptats a París per ser la zona on havien viscut i on es refugiaven alguns dels terroristes i autors intel·lectuals de la massacre viscuda a la capital francesa. Steve Mufson, del Washington Post, explicava pocs dies després dels atemptats que “Molenbeek pateix entre un 30 i un 40% d’atur i el seu salari mig és clarament inferior a la mitjana belga. A més, està a 45 minuts caminant del luxós barri Europeu”. És doncs, un barri on les tàctiques de reclutament del Daesh han trobat resposta.

Compartir
Article anteriorBenzema, fora de la selecció francesa
Article següentL’atenció dels cambres i el preu, el que més valorem d’un bar
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]