S’obre el procés de votació sobre l’acord de govern a l’Ajuntament de Barcelona

0
Ada Colau Jaume Collboni 2
Jaume Collboni i Ada Colau, al Col·legi de Periodistes aquest divendres | Foto: Europa Press

Des d’avui i fins dijous, les persones registrades al cens de Barcelona en Comú podran votar sobre el pacte amb el PSC a l’Ajuntament

El passat divendres es va fer públic el preacord de govern a l’Ajuntament de Barcelona entre Barcelona en Comú (BComú) i el PSC. Tot i així, el pacte no es farà efectiu si les bases del partit decideixen no tirar-lo endavant. Des d’avui i fins dijous a la nit, les 14.000 persones inscrites en el cens de la formació al govern podran votar si volen acord o no, ja sigui de manera telemàtica com de manera presencial a la seu del partit.

El PSC local també va anunciar una consulta a la militància després d’acordar-se amb el comitè de federació, però encara no han anunciat cap data per fer-la. Si s’aprova el pacte, el Govern de l’Ajuntament de Barcelona passaria de tenir 11 regidories a tenir-ne 15, quatre de les quals quedarien en mans dels socialistes catalans.

Aquesta remodelació del govern municipal s’ha fet expressament per encabir les persones del PSC. Així, si les bases ratifiquessin l’acord, es passaria a tenir cinc tinences d’alcaldia en comptes de quatre, ja que es crearia la d’Empresa, Cultura i Innovació que seria assumida per Jaume Collboni com a segon tinent d’alcalde.

El PSC va proposar la figura de Xavier Marcé, fet que va incomodar tant a les bases de BComú com a l’equip de govern local. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja va deixar clar que “en el preacord amb el PSC el que tenim acordat és que Jaume Collboni sigui tinent d’alcalde de Cultura i assumeixi directament la responsabilitat”. Finalment, Jaume Collboni ha descartat Marcé i assumirà la cartera de Cultura.

Els socialistes Agustí Colom i Montse Ballarín acompanyaran Collboni des de les àrees d’Empresa i Turisme i Comerç i Mercats, respectivament. A la tercera tinença d’alcaldia hi entrarà com a regidora d’Infància, Juventut i Persones Grans Carmen Andrés. Així, Jaume Asens passaria de tercer a quart tinent d’alcalde amb l’àrea de Drets Civils, Transparència i Participació.

L’última tinença d’alcaldia inclouria a Daniel Mòdol com a responsable d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, mentre que la primera seguiria ocupada per l’home fort de Barcelona en Comú, Gerardo Pisarello. Tot i aquests canvis, però, el pacte queda lluny dels 21 regidors que fan la majoria absoluta a l’Ajuntament, per la qual cosa hauran de seguir comptant amb el suport d’ERC i la CUP.