Raimundo Viejo mostra la seva cara més ambiciosa per mirar de posar consens entre les diferents corrents a Podem

Des de que Gemma Ubasart dimitís com a secretària general de Podem Catalunya poc després de les eleccions catalanes del 27S, el lideratge del partit havia quedat vacant. La participació el 20D dins una confluència va permetre aplaçar el debat sobre qui havia de ser qui comandés un partit que a nivell estatal lidera sense discussió –malgrat disputes internes– Pablo Iglesias.

Ara, i malgrat Podemos negocia a Madrid la possibilitat de formar govern amb el PSOE, sembla que els tempos s’acceleren a Catalunya. Des de fa setmanes el diputat al Parlament per Catalunya Sí Que Es Pot –confluència on Podem hi és present-, Albano-Dante Fachín, s’ha postulat com a candidat a liderar el partit.

Aquesta decisió, però, no va agradar a la direcció nacional, que a més no creuen que Fachín sigui la persona indicada. Jéssica Albiach, també diputada al Parlament i que ha presentat la seva candidatura a la secretaria general del partit a Catalunya, semblava la candidata oficialista –més propera a Iglesias- però tot plegat sembla haver creat més aviat una divisió entre els membres i militants de Podem.

Per mirar de posar pau al partit a Catalunya arriba des de Madrid Raimundo Viejo amb un projecte, Impulsant el canvi, que vol servir com a punt de consens entre les diferents faccions i evitar la fractura a Podem. Viejo, que va ser regidor de Barcelona en Comú i ara és diputat per En Comú al Congrés dels Diputats, presenta aquest projecte que és qualque cosa més ambiciosa que una simple candidatura per la secretaria general. “I si no hi ha secretaria general al partit?”, qüestiona en una trobada amb Diari Català en la que presenta al complet la seva idea per Podem, molt més complexa que el que es pot llegir al seu manifest. Un manifest, per cert, que ha aconseguit més de 1.000 signatures en només de 10 dies.

 

Raimundo Viejo ni confirma ni descarta presentar-se a les primàries de Podem: “SÓc gallec!”

 

Explica Raimundo Viejo que té el vistiplau de Pablo Iglesias en les idees a aplicar. Vol presentar una nova manera d’entendre el partit, a nivell orgànic, per Podem. No li agrada que el poder es concentri a la secretaria general i proposa una direcció plural, amb repartiment de tasques. Però, a la fi, el que realment cerca és evitar la fractura del partit i que el model orgànic que ell presenta pugui ser exemple per a la resta de confluències i filials regionals de Podemos.

Viejo, que es mostra bastant crític també amb les formes i les declaracions que darrerament fa Albano-Dante Fachín, és un politòleg teòric. Com a tal, se sent més còmode en el paper de dissenyador orgànic de partit que competint en una tercera candidatura per la secretaria general. Però eh! Tampoc ho descarta: “Als mitjans que em pregunten sempre els hi dic: sóc gallec!”. És conscient, però, que per aconseguir el recolzament dels ciutadans al seu projecte cal fer propostes polítiques. “Si els explico tota la part teòrica abans que la política no em farien cas”, es justifica. Per això, al web d’Impulsant el canvi es llegeixen propostes polítiques com la singularitat catalana, el vot favorable a una confluència com la proposada per Ada Colau, etc.

Estem davant doncs, d’una proposta que compta amb el disseny i la cara visible d’un politòleg ambiciós que es troba a gust darrere dels focus però que no descarta donar un pas endavant quan sigui necessari. La seva bona relació amb la direcció nacional li garantiria uns suports que podrien el podrien convertir en el líder que busca Podem des de l’octubre. O no. Fa la sensació que això ho decidirà ell.