El propi sistema fiscal condiciona l’endeutament de les comunitats

0
16_04_22_balances fiscals deute

Per norma general, les comunitats menys afavorides pel repartiment de diners que fa l’Estat tenen un nivell d’endeutament més gran

Aquest dijous a la nit, els consellers d’economia de Catalunya, Illes Balears i País Valencià van seure junts al programa .Cat i van mostrar una coincidència clara en acusar l’Estat espanyol d’estrenyer les comunitats autònomes. Especialment unides en aquest sentit van estar Catalunya i les Illes Balears. En un moment del programa, el conseller econòmic, i vicepresident del govern balear, Biel Barceló, va assenyalar la dicotomia entre el repartiment fiscal i el deute.

Barceló va posar de relleu que aquelles comunitats autònomes que surten més beneficiades del repartiment fiscal de l’Estat (diferència entre ingressos i despesa després del repartiment de l’Estat) són les que menys endeutades estan. Després de fer números, es demostra que si bé Barceló va en la línia encertada, algunes comunitats se sobre-endeuten mentre que d’altres gestionen millor els recursos.

Un exemple de bona gestió és la Comunitat de Madrid, que surt com a més perjudicada d’aquest repartiment de l’Estat (en euros per habitant) i no és ni tan sols una de les primeres vuit comunitats en deute respecte al PIB. En el cas contrari trobem Castella La-Manxa, que si bé és una de les comunitats beneficiades del repartiment fiscal, és la segona més endeutada, només per sota del País Valencià.

 

Compartir
Article anteriorVolkswagen Amarok, els primers esbossos
Article següentVÍDEO | La celebració de gol sense dos dits de front
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]