La proposta d’un IRPF del 95% de Podemos és “impossible”

0
Diners euros
Foto: Europa Press

Pablo Echenique va proposar un tipus del 95% pels “més rics”, malgrat el tipus més alt a Europa és del 64%, a Bèlgica

En el darrer debat entre candidats catalans a les eleccions del 26J, el cap de llista de Ciutadans a Catalunya, Juan Carlos Girauta, va preguntar al líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, al voltant d’una proposta que fa dos anys va realitzar l’ara secretari d’organització de Podemos, Pablo Echenique. La idea en qüestió era l’increment de l’IRPF als “molt rics” fins al 95%.

Girauta va demanar a Domènech aquest diumenge que definís què entén per “molt rics” i si podia indicar algun país on s’apliqui aquesta taxa del 95% a les rendes més altes. El líder d’En Comú Podem, que va intentar passar per sobre de la primera qüestió, tampoc va estar encertat a la segona. Segons Domènech, que reconeixia no tenir les dades en ment, “algun país nòrdic” té aquest tipus del 95%. Però no és així.

Revisant el tipus màxim del corresponent impost individual arreu del món, el país amb un tipus més alt és Bèlgica, amb un tipus personal -l’IRPF espanyol- del 64%, mentre que a Espanya actualment és d’un 49%. El segon i tercer país amb un tipus més alt sí són nòrdics, com sospitava Domènech. Finlàndia, amb un 61,96%, i Suècia, amb un 59,7%, ocupen respectivament aquestes places de la classificació.

Val a dir també que la càrrega impositiva és més proporcional en aquests països respecte a com ho és a Espanya en relació amb el salari mitjà. A Bèlgica, el salari mig és de 46.693 euros -dades oficials de 2015-, quasi el doble que l’espanyol -26.259 euros-. A Finlàndia i Suècia el salari mig se situa molt més a prop del belga que de l’espanyol, també.

Però com la proposta d’Echenique fa referència al tipus per als “molt rics”, cal fixar-se més en el nivell de desigualtat en aquests països per comparar-los i no tant en el salari mig. En aquest sentit, i agafant com a referència l’índex de Gini, també els tres països europeus presenten millor dada que Espanya.

L’altre part de la proposta fiscal ideada per Pablo Echenique consistia en modificar l’IRPF per convertir-lo en un impost “més progressiu i sense trams”. Aquesta idea és, d’inici, “impossible” per definició, assegura José Martínez Carrasco, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en tributació. Els trams a un impost signifiquen que, segons el que una persona cobra, el percentatge dels ingressos que es paga a Hisenda és major o menor.

Per a Martínez Carrasco, “no es pot incrementar un impost de manera professiva sense crear trams”. A més, segons aquest professor, aquesta iniciativa seria anticonstitucional i “incentiva el frau fiscal i la fuga de capitals”. En la seva opinió, la idea d’Echenique és, simplement, irrealitzable.

Compartir
Article anteriorIntervinguts més de 36.000 ‘souvenirs’ falsificats a Badalona
Article següentLa CUP obre període electoral
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]