El PSC demana a Puigdemont un nou model de finançament

0
Iceta es reuneix amb Duran
Miquel Iceta, durant una compareixènça | Foto: Europa Press

El líder del PSC, Miquel Iceta, demana també que s’incrementi l’impost de successions

El PSC portarà al pròxim ple del Parlament una moció sobre Pressupostos i mesures fiscals i financeres que, entre d’altres mesures, pretén instar el Govern a incrementar l’impost de Successions i Donacions -un debat que divideix JxSí i la CUP- i a redactar un nou model de finançament per a Catalunya.

La proposta dels socialistes, a la qual ha tingut accés Europa Press, arriba en ple debat pels Pressupostos de 2016 de la Generalitat, que el Govern portarà al Parlament a finals de maig i que la CUP vol que siguin “molt expansius en despesa social” per implementar el pla de xoc acordat amb JxSí.

Els anticapitalistes van advocar el gener per incrementar el capítol d’ingressos de la Generalitat amb un increment de l’impost de Successions i Donacions, cosa que ha rebutjat el conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras.

Junqueras va al·legar que un increment del tipus impositiu d’aquest gravamen provocaria una baixada de la recaptació i “podria castigar molt durament famílies amb capacitat econòmica limitada”, motiu pel qual va declinar modificar-lo.

A més, va recordar que quan estava al capdavant d’ERC en l’anterior legislatura ja va pactar amb el llavors Govern de CiU un increment d’aquest impost: “Tocar-lo més té una utilitat marginal clarament negativa. La posició actual és correcta”.

Aquest encreuament de declaracions fa preveure que la moció del PSC accentuarà les diferències entre JxSí i la CUP, en el pacte d’investidura i governabilitat del qual hi resa que un mínim de dos dels deu diputats anticapitalistes han de votar en sentit contrari al de l’oposició a tots aquells debats que poden posar en risc el full de ruta sobiranista.

Més peticions

La moció del PSC també pretén que el Parlament insti el Govern a presentar en els pròxims tres mesos una proposta pròpia de nou model de finançament per a Catalunya “que ajudi a pal·liar el dèficit fiscal i permeti finançar adequadament les competències transferides”.

A més, demana que el Govern iniciï negociacions amb l’Estat i amb la resta de comunitats autònomes per millorar i flexibilitzar els objectius de dèficit, renegociar els interessos del deute, així com que revisi els beneficis fiscals i no vengui més patrimoni ni faci “privatitzacions”.

Els socialistes també recullen en la seva moció un paquet de mesures per reduir la despesa, evitar el frau fiscal i reformar l’administració pública, a més d’un capítol dedicat a solucionar els pagaments pendents de l’administració amb proveïdors.