El PSC de L’Hospitalet desafia el ‘Pacte contra Transfuguisme’ pactant amb regidors no adscrits

0
Nuria Marin psc l'hospitalet
L'alcaldessa de L'Hospitalet i número dos del PSC, Núria Marín, atenent als mitjans | Foto: Europa Press

El mateix dia que s’oficialitzava la sortida dels dos ex regidors de Guanyem cap al grup no adscrit, el PSC anunciava el pacte de govern

El passat dijous 12 de novembre van tenir lloc dos fets a la política municipal de L’Hospitalet. Per una banda, s’oficialitzava al Ple de l’Ajuntament la demanda de Guanyem L’Hospitalet d’expulsar del partit els que eren els seus representants al Consistori, Rafael Jiménez i Cristina Santón. Des d’aquell dia, ambdós passaven a ser diputats no adscrits. Però aquell mateix dijous 12 de novembre a la nit, el PSC, que governava en solitari a l’Ajuntament fins aleshores, oficialitzava un acord de govern amb aquests dos diputats.

Dues setmanes més tard, aquest dimarts, es vota al Ple de l’Ajuntament una moció presentada per Ciutadans en la que s’acusa el PSC d’haver trencat el pacte contra el transfuguisme que els principals partits espanyols van signar al Congrés dels Diputats. Aquesta moció ha tornat a posar sobre la taula aquest pacte del PSC, que governa a la ciutat des de les primeres eleccions municipals, amb dos diputats no adscrits. Per al Partit dels Socialistes de L’Hospitalet, el pacte –“programàtic i de bon govern”, segons assenyalen en la seva nota oficial- no trenca aquesta pacte anti transfuguisme: “no crec que es donin les condicions que es varen pactar per parlar de transfuguisme” senyala a Diari Català Francesc J. Belver, Tinent d’alcalde i regidor del PSC a la ciutat.

Des del PSC, a més, volen separar els “problemes interns” de Guanyem –com els qualifica Belver- del pacte arribat amb els dos diputats no adscrits. “Aquest pacte estava sent negociat des de feia temps”, explica el regidor del PSC, donant a entendre que les negociacions es van iniciar mentre aquests dos regidors, Jiménez i Santón, eren membres del grup municipal de Guanyem. Antonio González, impulsor de la campanya electoral de les municipals per Guanyem L’Hospitalet, explica a Diari Català que “a la primera reunió amb el nostre grup, Nuria Marín [alcaldessa de L’Hospitalet] va demanar a Rafael Jiménez que formés part del govern municipal, segons ens va explicar ell mateix”. El propi Jiménez ha negat que en cap ocasió es parlès d’aquesta possibilitat. Qüestionat per les intencions del partit al saber això, González afirma que Guanyem mai va voler arribar a cap acord amb els socialistes. Veient el partit que els dos regidors del grup “anaven pel seu compte” en aquestes negociacions, al juny Guanyem va denunciar als jutjats els seus fins aleshores companys per a que fossin expulsats del grup al Ple i formessin part del grup de no adscrits, fet que es fa oficialitzar en el Ple del passat 12 de novembre.

“Des de que al juny van saber que estaven expulsats, aquestes negociacions es van intensificar”, denuncia Antonio González, que, al igual que Ciutadans, considera aquest pacte com “transfuguisme” i també “una traïció al prop de 7.000 vots que la candidatura de Guanyem va rebre a les eleccions”. En aquest sentit, i qüestionats per quina és la solució a aquesta situació, des de Ciutadans demanen que “els dos regidors no inscrits deixin les seves actes i que aquestes puguin ser ocupades pels que ocupaven els llocs tres i quatre de la llista de Guanyem”, segons explica a aquest diari Jesús Martin, portaveu del grup municipal. Precisament Antonio González va ser numero tres en aquesta llista de Guanyem.

 

“Aquest pacte és una traïció als prop de 7.000 vots que va rebre la llista de Guanyem L’Hospitalet”

 

Però era una condició per arribar a aquest pacte el fet que els dos regidors abandonessin Guanyem? “No”, respon taxativament Francesc J. Belver. Antonio González, de Guanyem, no ho veu clar: “venim de Podem i en assembles celebrades amb anterioritat a les municipals ja vam deixar clar que no pactaríem amb el PSC”. Rafael Jiménez, per la seva banda, nega que això es parlès a cap assemblea. “Són diversos els exemples que demostren la possibilitat de pacte entre PSC i Guanyem”, explica a Diari Català.

Aquesta tarda a les cinc, Ciutadans té previst presentar la moció contra aquest pacte de govern que estableix uns eixos estratègics dins el Pla d’Actuació Municipal. S’espera que l’equip de govern defensi aquest Pla i l’acord com un pacte de bon govern i no com un acte de transfuguisme.

A la primera versió d’aquest article, els regidors no adscrits Rafael Jiménez i Cristina Santón no havien estat consultats. Diari Català demana disculpes per aquest fet i es fa ressó de les seves paraules, en les que asseguren que Antonio González no pot acreditar cap càrrec dins Guanyem L’Hospitalet més enllà de la relació durant les eleccions municipals. D’altra banda, els dos regidors manifesten no donar credibilitat alguna a les paraules de González, com s’ha comentat a l’interior de l’article en aquesta versió actualitzada.