El PSC proposa un referèndum a la canadenca si fracassa la reforma constitucional

0
El secretari general del PSC, Miquel Iceta, a la seu dels socialistes | Foto: Europa Press

Els socialistes defensen en un document on s’especifiquen “instruments democràtics” en cas que els catalans rebutgin la reforma constittucional

La ponència política que el PSC debatrà al seu congrés del novembre inclourà l’aposta per fer un referèndum a la canadenca sobre el futur polític de Catalunya en cas que sigui un “fracàs” la reforma de la Constitució que propugna el socialisme per millorar l’encaix català.

En el document, a què ha tingut accés Europa Press, es defensa la reforma de la Carta Magna com la prioritat absoluta per abordar la problemàtica entre Catalunya i la resta d’Espanya, però compta també amb l’escenari que aquesta reforma sigui rebutjada per la ciutadania.

Si els catalans rebutgen la reforma constitucional, el PSC preveu: “Els socialistes proposaríem al conjunt dels espanyols altres instruments democràtics (per exemple, una Llei de la claredat com la canadenca) que establissin la condicions per, si és procedent, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió”.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ja havia fet pública la seva aposta per un referèndum a la canadenca si els catalans rebutgaven una reforma constitucional -també per la via del referèndum-, però la novetat és que ara el partit ho recull per escrit al document principal sobre la seva futura estratègia política.

El socialisme català, que es reivindica com a federalista, també insisteix en les seves condicions per a aquesta reforma de la Carta Magna: “El ple reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, dels seus drets històrics, i de la singularitat del seu autogovern”.

El PSC atribueix l’auge del sobiranisme a una suma de despropòsits portats a terme per l’actual Govern del PP, i critica que aquest moviment català “ha estat parasitat per l’operació de refundació de CDC, mitjançant la impostura independentista”.