Cinc hores i un congrés

0
Susana Díaz i Pedro Sánchez a un míting. Foto: Europa Press
Susana Díaz i Pedro Sánchez a un míting. Foto: Europa Press

El PSOE marca les línies vermelles en cas d’un possible pacte amb Podem

Ahir a les sis de la tarda, el Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, va citar als barons del partit a Ferraz. Eren nou a la reunió, però realment semblava que havien estat convocats per a què Sánchez i la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, intentessin acostar posicions.

Va ser una reunió tensa. Díaz tenia a cinc dels barons de la seva part, mentre que Sánchez només tenia l’esperit conciliador. Durant més de cinc hores, a Ferraz es van debatir detalls. Res amb una importància trascendental. Les bases de l’acord estaven clares des del principi.

Tal i com va anunciar Díaz, el pacte amb Podem no es podia produir si seguien amb la idea d’intentar “trencar Espanya”. Sánchez hi va estar d’acord, però les condicions que presentava eren més flexibles que les de Díaz.

Els d’Iglesias van marcar sis línies vermelles per pactar amb el PSOE després de les generals. A Susana Díaz i a la resta dels barons no els hi va agradar haver de complir el que dictava el nou partit, i ho han deixat clar des del dia 21.

“Ells van posar les línies vermelles, i nosaltres posem la contrària”, van dir ahir després de la reunió. La contrària és que el PSOE no acceptarà ni a començar a parlar si Podem no renuncia públicament a convocar el referèndum a Catalunya.

“El congrés se celebrarà quan toqui”

Pedro Sánchez va haver d’acceptar les condicions si no volia problemes afegits per al Congrés d’avui. En aquesta reunió, no hi ha hagut sorpreses de moment, ja que només s’ha de ratificar el que es va pactar ahir a la nit, però la tensió es nota i els periodistes només fan que preguntar.

Aquest Congrés és el preàmbul al que vindrà al febrer o, si es tornen a convocar eleccions, abans. I Sánchez té totes les de perdre. Després del 20D, Susana Díaz i alguns dels altres barons van trobar l’oportunitat perfecta per insinuar la substitució de Sánchez com a Secretari General.

La falta d’autocrítica, deien, juntament amb la possibilitat de pactar amb Podem, són dues de les raons que han donat per demostrar que Pedro Sánchez potser ja no és el més preparat per portar endavant el PSOE. Susana Díaz, de fet, ja va anar a Ferraz amb la idea de discutir sobre la Secretaria General i el lideratge de Sánchez, però finalment el tema va passar a un segon pla.

Avui ha passat més o menys el mateix. Tot i que és ben sabut que Susana Díaz vol assumir la Secretaria General del partit, ha deixat clar durant la part oberta del congrés del PSOE que “el congrés se celebrarà quan toqui”. Així, ha intentat parar els rumors que deien que es reunirien abans per elegir qui representa el partit. Tot i les tensions, Sánchez diu que es tornarà a presentar i que aspira a tornar a guanyar.

Mentre es preparava el congrés del PSOE, el líder de Podem, Pablo Iglesias, es reunia amb el president del govern en funcions Mariano Rajoy. Tots dos sabien que no arribarien a cap acord, però Iglesias ja ha respost als socialistes: el referèndum no es negocia. També ha atacat als de Sánchez dient que es preocupen més per sí mateixos que pel país i que és hora de que diguin de manera clara que no recolzaran a Rajoy de cap manera.

La reunió d’ahir a Ferraz va durar cinc hores. Cinc hores de tensió i de negociació, on en l’únic que van coincidir va ser en no investir a Rajoy i en què cal esgotar totes les possibilitats de negociació abans que convocar unes noves eleccions. Cinc hores que culminen en un congrés. Tres fulls i una reunió posterior, sembla que han aconseguit tancar la fractura del PSOE. Però sembla que el que han fet és deixar-lo unit amb dos trossets de cinta adhesiva.