El PSOE busca un “pacte polític” amb Catalunya que reconegui la seva singularitat

0
Pedro Sanchez PSOE
Pedro Sánchez presentant les propostes del PSOE pel 26J | Foto: Europa Press

Els socialistes inclouen en el seu programa una proposta de ‘pacte polític’ que es vegi plasmada a la Constitució i a l’Estatut de Catalunya

El PSOE ha presentat un nou programa electoral amb alguns canvis respecte al de les passades eleccions, sobretot pel que fa a la “qüestió territorial”. En el document per al 26-J es va més enllà de la proposta d’una reforma parcial de la Constitució per “avançar en un sentit federal” i s’hi afegeix que dins el marc d’aquesta modificació hi tindrà cabuda un “pacte polític amb Catalunya” que haurà de “reconèixer la singularitat del territori” sense vulnerar el principi d’igualtat.

Aquest pacte, segons va exposar el Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, és bilateral hi haurà de “millorar l’autogovern” de Catalunya. Des del PSC han donat el seu aval i Miquel Iceta ha dit que demostra “la valentia” del candidat socialista a la Moncloa. Tot i que des d’altres federacions, com la d’Andalusia, s’han mostrat reticències, el programa electoral va sr ratificat fa un parell de setmanes sense cap menció a aquesta proposta.

El “pacte polític” consistirà essencialment en un “tractat bilateral” entre l’Estat espanyol i Catalunya que haurà de quedar formalitzat a la Constitució. Des del PSOE creuen que és una bona manera d’arribar a una solució pactada i trobar una “via d’encaix” entre els dos governs.

Al ser una reforma constitucional, haurà de comptar amb el suport de dos terços del Congrés i s’haurà de sotmetre a un referèndum, que serà votat per “tots els espanyols”. En el moment d’aprovar-se, la reforma recauria després en l’Estatut d’autonomia, no només català sinó d’aquells territorris que decideixin canviar-ho.

Així doncs, el “pacte polític” consistirà en marcar unes “competències clares” que redueixin o evitin els conflictes com els que s’han trobat fins ara des del Govern català per aprovar i posar en marxa algunes de les lleis.

En el mateix programa s’estableix que, si Pedro Sánchez arriba a president del Govern, se sotmetra a una qüestió de confiança a meitat del mandat com una eina “de garantia” del compliment dels compromisos electorals.