Tant socialistes com ‘taronges’ cedeixen en les seves posicions i Pedro Sánchez busca ara la confiança de Podem

 

Pedro Sánchez ja té un acord d’investidura amb Ciutadans per ser investit president la propera setmana, probablement en segona ronda de votacions i si ambdós partits -PSOE i C’s- aconsegueixen sumar més recolzaments en forma de vots a favor o abstencions. Aquest dimecres els líders de PSOE i Ciutadans han escenificat la signatura d’un acord que no només pretén ser de recolzament a una investidura sinó també de legislatura.

Per aconseguir que aquest acord tingui èxit en la pràctica -els 130 diputats que sumen ambdues formacions no serien suficients-, tant socialistes com C’s han cedit en diferents punts essencials del seu programa per tal de crear un acord que mira tant a l’esquerra com a la dreta. En concret, segons expliquen fonts properes a les negociacions en diferents mitjans, Ciutadans ha renunciat al contracte únic, una dels principals punts del seu programa econòmic, i es conforma en aplicar la revisió de la reforma laboral que va prometre Pedro Sánchez.

Rivera: “Tot això no ho podem fer sols, necessitem més partits”

Expliquen aquestes fonts que el de la reforma laboral i el contracte únic ha estat un dels punts que més hores de negociacions ha consumit, així com el tema de les Diputacions. Aquí és el PSOE qui ha cedit a les pretensions regeneracionistes i centralitzadores de Ciutadans i ha acceptat acabar amb les Diputacions provincials, malgrat segons senyalen alguns mitjans de Madrid, aquest tema pot enfrontar la direcció nacional dels socialistes amb alguns barons provincials.

Les Diputacions provincials seran substituïdes, segons l’acord firmat, per Consells d’Alcaldes, un òrgan que només estarà al servei d’aquells municipis petits que necessitin auxili per gestionar serveis municipals o qualsevol altre tipus d’incidència.

Ambdues formacions afirmen que aquest acord vol sumar el màxim de suports, tant de l’esquerra com de la dreta. “Tot això no ho podem fer sols, necessitem més partits”, ha reconegut Albert Rivera en la compareixença posterior a la signatura de l’acord. El líder de Ciutadans a apel·lat per un acord ampli -utilitzant altre cop la figura d’Adolfo Suárez-, convidant especialment al Partit Popular a unir-se a l’acord.

Tant PSOE com C’s creuen que es pot trobar un acord ampli, com a mínim, en els cinc punts claus de l’acord: unitat d’Espanya, respecte a la Constitució, compromís amb l’euro i Europa, estabilitat pressupostària i pacte antiterrorista. El líder del PSOE, per la seva banda, ha intentat fer una crida no només als populars, sinó també als ‘partits del canvi’ -Podem, IU i Compromís, amb els que negociava la investidura fins fa no res- per estudiar aquest pacte “des de l’esquerra”.