El PSOE deixa en mans del lletrats la possibilitat de grup propi de CDC al Congrés

0
Isabel Rodriguez PSOE
La diputada socialista Isabel Rodríguez | Foto: Europa Press

Els socialistes es mostren “favorables” al grup propi de la formació catalana malgrat esperen la decisió dels serveis jurídics del Congrés

La secretària general adjunta del grup socialista al Congrés i diputada del PSOE per Ciudad Real, Isabel Rodríguez, ha avisat que el reconeixement del grup parlamentari de Convergència (CDC) depèn de la seva “legalitat”, que és el que han de certificar els serveis jurídics de la cambra.

En unes declaracions al Congrés, Isabel Rodríguez ha indicat que el PSOE “sempre ha estat procliu i favorable a complir amb la pluralitat” al Congrés i facilitar el reconeixement de grups parlamentaris, però ha volgut deixar clar que aquesta pluralitat “ha d’anar de la mà de la legalitat”.

Les paraules de Rodríguez arriben just quan aquest dilluns CDC s’ha quedat sense grup propi al Senat pels vots en contra del PP i l’abstenció dels mateixos socialistes. Pel que fa a la cambra baixa, la Mesa del Congrés va congelar la setmana passada el seu vistiplau al grup de Convergència, registrat com a Grup Català del Partit Demòcrata (PDC), i va demanar aclariments sobre la seva denominació i el compliment dels seus requisits.

La formació independentista va respondre divendres passat apel·lant a la doctrina del Tribunal Constitucional per demanar una interpretació favorable i falta veure l’opinió dels lletrats de la cambra sobre aquesta qüestió.

 

Pluralitat però amb legalitat

“Veurem les al·legacions de CDC i la reacció dels lletrats, i en qualsevol cas prendrem la decisió -ha dit la portaveu adjunta del PSOE-. Apostem pel respecte a la pluralitat, però sempre sota el principi de la legalitat.”

La decisió final està en mans de la Mesa del Congrés, que es podria reunir aquest mateix dimarts. El PP i el PSOE, que sumen cinc dels nou vots, han refredat la seva disposició inicial a reconèixer el grup de CDC-PDC després de la decisió dels independentistes d’aprofundir en la ruptura al Parlament. Ciutadans, per la seva banda, té anunciat el seu vot en contra i ha demanat als majoritaris que enviïn al Grup Mixt la formació de Francesc Homs.