El PSOE dóna la iniciativa de govern al PP

0
Antonio Hernando
El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, desde Ferraz | Foto: Europa Press

Els socialistes senyalen que serà el comité federal qui decidirà l’estratègia de pactes del partit després dels resultats del 26J

El PSOE considera que, amb els resultats electorals, correspon al líder del PP, Mariano Rajoy, prendre la iniciativa i intentar formar govern, fins i tot amb més raons que el 20D, i ha dit que la seva posició l’adoptaran els òrgans de decisió del PSOE, però que de moment “res ha canviat”, així que no poden donar-li suport.

“Jo no veig la possibilitat d’una gran coalició ni de l’abstenció, però el PSOE ha de fer la seva reflexió”, ha dit el portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, en unes declaracions a Telecinco. Hernando ha deixat clar que la decisió serà “col·lectiva”.

En tot cas, ha deixat clar que el primer que ha de canviar de posició és Mariano Rajoy, perquè va dir que no es presentaria a la investidura si no obtenia 176 escons, però el PSOE creu que la iniciativa ha de ser seva “legítimament i numèricament”. També ha avisat que l’abstenció del PSOE “no valdria de res si Ciutadans no dóna suport al PP”, de manera que l’escenari és molt complex i necessitarà una reflexió a la llum dels fets.

Per la seva banda, el secretari d’Organització, César Luena ha dit que la hipòtesi que el PSOE s’abstingui per permetre un Govern central del PP “és una cosa que tocarà (estudiar) en el seu moment”, però tot seguit ha dit que la “vocació” del PSOE és canviar Rajoy, i ha afegit: “Nosaltres no donarem suport a Rajoy ni per acció ni per omissió”, ha dit en unes declaracions a la Cadena Ser.

Hernando ha dit també a RNE que “no hi haurà una gran coalició”, i també que el PSOE pretén canviar les polítiques del PP que han fet molt de mal i, si les circumstàncies i les polítiques no canvien, el PSOE no s’abstindrà perquè governi el PP.

 

Els principals responsables del PSOE asseguren que “no hi haurà una gran coalició”

 

Tot i això, ha afegit que aquesta és una qüestió “transcendental” que hauran d’estudiar la Comissió Executiva del PSOE i el seu Comitè Federal. Abans que es reuneixin aquests òrgans, ha al·legat, ell no pot dir una altra cosa.

“Jo parteixo del que hem dit, per ser coherents amb el que hem dit, ens hem presentat per ser alternativa al PP i no donarem suport al PP per governar Espanya, qualsevol altra cosa que digués seria irresponsable, seria una opinió personal i jo no sóc aquí per això”, ha argumentat.

En la mateixa línia, preguntat si el PSOE està disposat a consultar a la militància la possibilitat d’abstenir-se perquè governi el PP, ha insistit a esperar el que decideixi el Comitè Federal. “Els espanyols volen que el PSOE, com a segona força, estigui a l’altura de les circumstàncies, i els asseguro que hi serà”, ha dit per part seva el secretari d’Organització.

Pel que fa a la possibilitat que el líder socialista, Pedro Sánchez, intenti formar govern, els dos dirigents han insistit que la iniciativa la té Rajoy. “En aquest moment no cap fer una altra anàlisi ni avançar cap a una altra posició”, ha dit Luena, mentre Hernando ha recordat que, després del 20D, el PSOE va fer el pas d’intentar-ho quan el PP va renunciar.