El PSOE i els drets de les dones

0
7N violències masclistes
Moment de la manifestació estatal contra les violències masclistes del passat 7 de novembre. Foto: Europa Press.

Algunes diputades del PSOE han acusat a Podemos de “importar-los més els seients que la violència masclista”, mentre que per altra banda els socialistes pactaven amb Ciutadans mesures perjudicials pels drets de les dones

Fins aquesta setmana, la Comissió d’Igualtat del Congrés no s’havia reunit. En la primera sessió s’havien de debatir i decidir si s’aprovaven nou proposicions no de llei presentades pels diferents grups parlamentaris i que es referien bàsicament a la igualtat salarial entre homes i dones, noves mesures per fer front a les violències masclistes i conciliació familiar.

Aquesta reunió hauria d’haver passat com les altres, però el cert és que els altercats que es van produir entre algunes de les diputades del PSOE i de Podemos van acabar causant polèmica. La diputada de la formació morada per Cadis, Noelia Vera, explicava al seu Facebook com una de les diputades socialistes els hi havia dit que “els hi importaven més els seients que la violència masclista”.

El comentari anava perquè, segons aquesta diputada del PSOE, que Podemos no volgués pactar amb PSOE i Ciutadans estava endarrerint la posada en pràctica de mesures contra les violències masclistes. “Els punts aprovats en la Comisió d’Igualtat quedaran en paper mullat” perquè Podemos “no és capaç de seure’s a una taula de negociació durant més de 12 hores”, va dir la diputada socialista Zaida Cantera.

En altres intervencions, algunes diputades més del PSOE van aprofitar part dels seus minuts per recordar-li a Podemos i a les seves confluències que totes les propostes no de llei allà aprovades caurien en un “sac foradat”. Quan va ser el torn de Vera, la periodista i diputada va demanar que no portessin a la Comissió “qüestions que tenen a veure amb els pactes de Govern per no dir barbaritats com que ens importen més els seients que les morts de violència masclista”.

Les contradiccions del PSOE en el discurs

Els temes que es discutien en la primera Comissió d’Igualtat eren cabdals, ja que tocaven certs aspectes que haurien de canviar la visió de la societat respecte a la igualtat. A banda de la conciliació familiar i la igualtat salarial, es va debatre sobre les mesures en matèria de violències masclistes i el fet d’incloure aquest tipus de violències en un projecte de Llei Integral contra els Delictes d’Odi.

Tot i que algunes de les diputades del PSOE van arremetre contra Podemos per impossibilitar algunes d’aquestes mesures, el cert és que van obviar el pacte que tenen signat amb Ciutadans, en el qual hi ha tres punts que s’haurien de discutir en profunditat i que tant les dues formacions com els mitjans de comunicació les han relegat a “qüestions irrelevants”, tal i com explica la professora i investigadora Maria Eugenia R. Palop a eldiario.es.

La primera seria el fet que el PSOE es reserva a impulsar la reforma de la Llei de l’Avortament per incloure una altra vegada que les dones de 16 i 17 anys puguin avortar sense un permís dels progenitors. És una gran fita, però tal i com assenyala Palop el fet que ho consideri com a qüestió irrellevant fa que el PSOE endarrereixi notablement en la seva defensa dels drets de les dones.

Els temes amb més polèmica, però, i que també han quedat en segon pla han estat els de la maternitat subrogada i el règim general de la custòdia compartida, que Ciutadans es reserva. Pel que fa al primer tema, cal tenir en compte que els de Rivera entenen un ‘ventre de lloguer’ des d’una posició mercantilista i com a producte, sense incloure-hi el que pot suposar per als cossos de les dones.

La custòdia compartida, tal i com la planteja Ciutadans, suposa aplicar-la de manera indistinta en tots els casos. La CEDAW (Convenció per a l’Eliminació de totes les formes de Discriminació envers les dones, en les seves sigles en anglès), òrgan depenent de la ONU, ha emès diversos informes en què alerta que la custòdia compartida establerta com a norma és una vulneració dels drets de les dones. S’entén així perquè a l’aplicar-se com a regla general no es tenen en compte els antecedents per violència masclista dels pares.

Així, el PSOE ha deixat relegades a “qüestions irrelevants” mesures com aquestes, que posen en entredit els drets de les dones, així com d’altres també impulsades per Ciutadans, com la de l’equiparació de la violència de gènere a la domèstica o la seva ambigüitat respecte als permisos de maternitat i paternitat intransferibles i 100% pagats. El dilema, llavors, està en quins drets abandonen els socialistes a canvi d’un pacte de govern.