El PSOE estudia la proposta de Compromís

0
Joan Baldoví
El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, durant una intervenció al Congrés. Foto: Europa Press.

Després de la reunió amb Felip VI, els diputats de Compromís han explicat l'”Acord del Prado” i els resultats de les converses

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha estat el primer representant polític en reunir-se amb Felip VI. Abans d’entrar, però, han enviat a les forces d’esquerres un document que han batejat com “Acord del Prado” per intentar un pacte in extremis que segueix el model de govern del País Valencià.

Segons Baldoví, el Rei ha quedat sorprès per la proposta de pacte i li ha dit que ell intentarà fins l’últim dia esgotar les converses i totes les possibles oportunitats que hi pugui haver per formar govern.

El PSOE està estudiant aquest acord, segons ha confirmat Joan Baldoví i altres fonts socialistes. El govern que es planteja és, com en el cas valencià, de coalició on Pedro Sánchez seria el president perquè és del partit que ha obtingut més vots. “Creiem que l’important seria arribar a un acord, encara que sigui de mínims”.

Aquest “últim intent” de Compromís s’ha gestat a Madrid, “davant la inacció de la resta de partits” i com a acte de “responsabilitat” per aconseguir un govern de canvi. És per aquesta raó que han proposat un “acord gèneric” i revisable un cop adoptades les mesures del document o quan hagin passat dos anys.

Aquest “acord de mínims” és, segons el portaveu de Compromís, assumible per totes les forces del canvi i “per què no dir-ho, per a què Ciutadans es pugui abstenir, que és el que ha vingut fent en quasi tots els plens i que el PSOE s’hi pugui sentir còmode”.

Les principals propostes

En total, el document recull 30 mesures dividides en cinc eixos, entre els quals s’inclouen la regeneració democràtica, el rescat de les persones, nou model productiu, reforma del model territorial i mesures en matèria social. Dins d’aquests temes s‘hi troben recollides les principals accions proposades per PSOE i Podemos, alhora recolzades per les altres forces d’esquerra.

Proposen, entre d’altres coses, la derogació de les reformes laborals de 2010 i 2012, la de la LOMCE, la Llei Mordassa i una reforma de la llei electoral. A més, s’hi inclou la implantació d’un Ingrés Vital Mínim o la reforma del sistema de finançament autonòmic per arribar així a un estat federal.

El document afirma que les forces del canvi “han d’estar a l’altura” i aposta per una creació de govern a la valenciana, on el PSOE tindria la presidència i la resta de forces d’esquerres formarien part del govern.