El PSOE preveu una participació baixa en la consulta a les bases

0
Pedro Sanchez Comite PSOE filtracions
Pedro Sánchez durant el Comité Executiu del PSOE | Foto: PSOE

La militància socialista votarà avui de manera presencial si volen o no l’acord que Pedro Sánchez va signar amb Albert Rivera

“El PSOE ha arribat i proposat acords amb diferents forces polítiques per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez a la presidència del Govern. Recolzes aquests acords per conformar un Govern progressista i reformista?”. Aquesta és la pregunta que hauran de contestar els i les militants del PSOE durant el dia d’avui.

El Secretari General del PSOE va avisar que “consultaria a la militància” qualsevol acord abans de posar-lo en marxa. És el primer cop que es fa, ja que abans aquesta decisió era presa únicament pel Comitè Federal, però tot i ser la novetat no s’espera cap alta participació.

La militància del PSOE pot votar des de fa dos dies a través d’Internet, amb un sistema que se suposa que havia de facilitar les coses i portar a votar a més gent però que només ha aconseguit la inscripció de poc més de 13.000 persones fins ara, un 8% de la militància total del partit.

Des de Ferraz han llençat una campanya pel , que ha consistit en la petició del vot per part de Pedro Sánchez en un vídeo recolzat per més de 500 actes dels dirigents socialistes d’arreu de l’Estat. A la direcció estan convençuts que sortirà el sí, però també ho estan sobre que hi haurà baixa participació.

En els sectors crítics, aquesta participació s’ha interpretat com una manera de protesta contra el pacte amb Ciutadans, o si més no – com la delegació andalusa presidida per Susana Díaz- amb algun dels punts del programa. En canvi, els que donen suport a Sánchez interpreten el possible silenci de les seves bases com una manera de dir al Secretari General que “segueixi endavant“.

Cal recordar que els principals barons socialistes no han fet campanya activa pel i que és en la militància dels seus territoris on es troben els vots decisius. A Andalusia, per exemple, és on es troben quasi el 25% del total de militants que té el PSOE. Després hi ha les federacions del País Valencià i Madrid, on el vot es troba bastant dividit.

Un altre detall que ha deixat la convocatòria de la consulta a les bases socialistes ha estat la confirmació de que el PSOE ha perdut militants des que Pedro Sánchez va arribar a Secretari General l’any 2014, quan el cens deia que hi havia 197.480 militants, que ara no superen els 189.000.

La consulta, tant la presencial com la d’Internet, acabarà a les vuit de la tarda. El recompte es farà a les agrupacions socialistes de cada territori, que enviaran directament l’acta a la direcció del PSOE. El resultat se sabrà a través d’un comunicat des de Ferraz i no es podran obtenir les dades desglossades per federacions. Tanmateix, els resultats d’aquesta consulta no són vinculants i qui té l’última paraula és el Comitè Federal, que es reunirà dilluns.

Tot i consultar a les bases i tenir un acord signat, el cert és que el PSOE no reuneix els suports suficients per fer que Pedro Sánchez sigui investit. Ara per ara sumen 131 escons a favor, que inclourien els seus, els de Ciutadans i Coalición Canaria, ja que el PNB encara no s’ha pronunciat. Si no hi ha canvis en els darrers dies, la resta de formacions votaran en contra.