Homs judici referèndum inhabilitació
Francesc Homs atèn els mitjans al Congrés dels Diputats | Diari Català (Foto: Europa Press)

El PSOE pensa votar al Congrés a favor del suplicatori que ha demanat el Tribunal Suprem per poder investigar l’exconseller i diputat Francesc Homs per donar suport a la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014

Amb aquesta decisió els socialistes marcaran distàncies amb Units Podem, el PNB i els independentistes d’Esquerra (ERC), l’antiga Convergència (CDC) i EH Bildu, que han anunciat el seu vot en contra.

Segons han indicat a Europa Press fonts socialistes, els diputats del PSOE donaran suport a la petició del Tribunal Suprem com vénen fent en les últimes dècades, i és que l’últim suplicatori d’un diputat que va ser rebutjat per la Cambra Baixa data del 1988.

En canvi, els grups parlamentaris d’Units Podem, Esquerra Republicana i PNB i els diputats de l’antiga Convergència, EH-Bildu i Compromís, adscrits al Grup Mixt, tenen decidit votar en contra del suplicatori al·legant que el conflicte català ha de solucionar-se des de la política i que no es pot processar a Homs pel mer fet d’haver tret les urnes al carrer per recollir l’opinió dels catalans.

Gairebé 100 vots en contra

El PP i Ciutadans ja van deixar clar des del primer moment el seu vot a favor d’autoritzar al Suprem per investigar a Homs i els seus vots, sumats als d’UPN i Fòrum Astúries reunirien 169 ‘sís’, mentre que els vots contra el suplicatori ja sumen 95 (67 d’Units Podem, nou d’ERC, vuit de CDC, cinc del PNB, quatre de Compromís i dos de Bildu), de manera que la decisió que adoptin els 84 diputats socialistes era determinant.

El suplicatori per treure a Homs el seu fur parlamentari serà previsiblement qualificat per la Mesa del Congrés dimarts vinent i, sense entrar a valorar el seu contingut, l’òrgan de govern de la Cambra ho enviarà a la Comissió de l’Estatut del Diputat, que serà la primera que ho analitzi, donant audiència a l’afectat.

La comissió, que presideix el popular Leopoldo Barreda, té un mes per rebre les explicacions d’Homs i emetre un dictamen sobre aquesta qüestió. En aquest fòrum hi ha un diputat de cada grup parlamentari i el lloc del Mixt ho ocupa el diputat d’Unió del Poble Navarro, Carlos Salvador, partidari de concedir el suplicatori.

El dictamen de la comissió s’elevarà al Ple del Congrés que prendrà una decisió definitiva. La presidenta de la Cambra, Ana Pastor, tindrà vuit dies per traslladar al Suprem la resposta final del Parlament.

Tot això, clar, si continua la legislatura i es formi Govern, perquè si no hi ha president investit l’1 de novembre, les Corts quedaran dissoltes i el suplicatori no podrà tramitar-se.