Ximo Puig insisteix en la necessitat d’un nou model

0
Ximo Puig
EP: Ximo Puig
Ximo Puig
EP: Ximo Puig

Puig, ha insistit aquest dilluns en la necessitat de reformar el model de finançament autonòmic

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha insistit aquest dilluns en la necessitat de reformar el model de finançament autonòmic, perquè si no “la Comunitat és inviable” i, alhora, ha advocat per la coresponsabilitat fiscal ja que, segons la seva opinió, “els polítics han d’assumir les seves responsabilitats”.

Puig s’ha expressat així en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Madrid, patrocinat per Popular, Fundació Aquae, Fujitsu, Telefònica, Altadis, Itconic i KPMG, que ha tingut nombrosos representants del món de la política i l’economia.

El cap del Consell ha plantejat una proposta per a un nou model de finançament, que preveu tres trams de recursos. Un primer tram per garantir el mateix nivell de serveis públics fonamentals –sanitat, educació i prestacions socials–, un segon per dotar de recursos suficients la resta de competències autonòmiques i un tercer tram perquè cada territori pugui coresponsabilitzar-se fiscalment i prendre decisions a nivell impositiu.

Segons la seva opinió, la proposta valenciana per a un nou model de finançament “hauria de discutir-se ja”. “Si Rajoy ha portat les eleccions fins al Nadal, fins al final del raonable, ni és raonable ni intel·ligent que sembli que estem en el temps escombraries i no es puguin abordar els grans problemes d’Espanya”. Per a Puig, el president del Govern espanyol “té l’obligació” de convocar la conferència de presidents i abordar aquest tema.

Ximo Puig ha assenyalat que a Espanya hi ha “tres espais fiscals diferents: País Basc, Navarra i Madrid”, perquè ha indicat que “l’efecte capitalitat de Madrid té conseqüències favorables”. En aquest sentit, i preguntat per les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid en les quals ha titllat de “satànic” el sistema de finançament, el cap del Consell ha subratllat: “Si és satànic per a ella, imagini’s per a mi”.

Sobre aquesta qüestió, ha cridat l’atenció sobre el fet que la Comunitat Valenciana “estant 12 punts per sota de la mitjana de la renda per càpita, aporta” i ha dit que en les condicions actuals no pot ser “solidària” econòmicament. Alhora, ha ressaltat que la Comunitat no podrà complir amb l’objectiu de dèficit del 0,7%, perquè quan ell va accedir a la Generalitat ja s’havia arribat a l’1%.

Puig ha criticat que l’Espanya actual és “desigual” amb “ciutadans de primera i de segona”, i ha denunciat que en matèria de finançament hi ha diferències per càpita de més d’un 40%”. A més, considera que “el mateix succeeix amb les inversions de l’Estat” que, segons la seva opinió, “responen a criteris de pressió política o partidistes, abans que a criteris avaluables o de racionalitat econòmica”.

Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que si els últims cinc pressupostos generals de l’Estat s’hagués invertit el que correspon a la Comunitat per la seva població, hauria rebut 2.000 milions”. Sobre aquest assumpte, creu que ha estat “la pitjor legislatura de la història” També ha criticat la “invisibilitat” de la Comunitat Valenciana a tot Espanya, que “Rajoy ha portat a l’extrem”.

FLA

Després de preguntar-li pels fons del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), Puig ha dit que aquesta previst que haguessin arribat el juliol, però no ho han fet. “Si estem vinculats al capritx de Montoro de quan envia el FLA, si ho envia o no ho envia, estem en un Estat que no funciona”, ha ressaltat Puig, qui ha indicat que el Consell està “a l’espai de l’angoixa” i al titular d’Hisenda, Vicent Soler, “no li arriba la camisa al coll”.

Puig ha subratllat que “més val el FLA que res”, però ha advertit que aquest instrument suposa “més deute”. “No és possible que no es resolgui el problema de base i vagi augmentant el deute”, ha ressaltat.

Pedro Sánchez té l’aval del partit

Així s’ha pronunciat el líder dels socialistes valencians en un Esmorzar Informatiu organitzat per Europa Press, al qual han assistit, entre d’altres, l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el secretari d’Organització del PSOE, César Luena.

Puig ha assegurat rotund que el lideratge del secretari general està “per descomptat” consolidat. Però, quan se li ha preguntat si això és així fins al pròxim 20 de desembre, quan concorrerà com a candidat a la Presidència del Govern espanyol, ha apuntat: “Carpe diem, tempus fugit. Tot a la vida, efectivament, és revisable”.

El president valencià ha subratllat que Pedro Sánchez “està fent bé la seva feina, està fent un procés de renovació molt valent” i té “l’aval del partit clarament”.

A més, ha defensat que “cada dia que passa” té “més aval de la societat”. Segons la seva opinió, “conforma clarament el que ha de ser un president, un president antitètic al que és l’actual”, perquè pot ser “un president obert, dialogant, que pensi més en el país que en el partit”.

NO HI HA BRETXA AMB SUSANA DÍAZ PER LES LLISTES

En un altre moment, Puig també ha negat que l’elaboració de les llistes electorals per a les generals provoqui diferències entre el secretari general i la presidenta andalusa, Susana Díaz. “En absolut, no obrirà cap bretxa”, ha dit.

Al marge d’això, el president valencià no ha volgut pronunciar-se sobre l’escenari de pactes que pot obrir-se després de les generals i ha evitat respondre si creu que pot haver més sintonia amb Podem o amb Ciutadans.

CAL DEFENSAR EL CENTRE ESQUERRA “AFERRISSADAMENT”

Puig ha recalcat que amb qui té “més sintonia” el seu partit és amb “l’espai electoral que representa el centre esquerra”, que és un espai que ha de “defensar aferrissadament” perquè és el seu i el que millor representa.

I seran els ciutadans, ha dit, els que decideixin quin tipus de govern va a haver. “Anem a veure com acaba tot”, ha afirmat, insistint que són els ciutadans els que “manen” i apuntant, a més, que, en el nou escenari, amb els nous partits, hi ha “alguns que s’estan fent vells ràpid”.