Puigdemont abordarà amb la CUP la qüestió de confiança

0
Carles Puigdemont Generalitat
Carles Puigdemont, a la Generalitat | Foto: Europa Press

El president es reunirà en els “pròxims dies” amb la CUP i la resta de grups per tractar la qüestió de confiança a la qual es sotmetrà al setembre

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té previst reunir-se en els “pròxims dies” amb la CUP i la resta de grups parlamentaris per abordar la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al retorn de l’estiu, han explicat a Europa Press fonts del Govern espanyol.

Precisament aquest dimarts la CUP ha demanat al president una reunió per a aquest mes de juliol per abordar-la, ja que volen resoldre el tema aquest mateix mes i no esperar per als dies previs a la qüestió de confiança, prevista per al mes de setembre.

Les mateixes fonts del Govern català asseguren que les dates de les reunions entre Puigdemont i els partits no estan tancades, per la qual cosa no poden precisar si la trobada amb la CUP serà el juliol o més endavant.

Amb aquestes reunions el president vol “escoltar” les propostes dels grups sobre la qüestió de confiança en la qual ell es juga el seu futur polític, ja que per llei, si no la supera, cessa automàticament en el càrrec i la Cambra hauria de buscar-li un substitut o convocar eleccions.

Tot i que el president es reuneixi amb tots els grups, la cita clau és amb la CUP, ja que és l’únic partit de l’arc parlamentari català que comparteix el pla sobiranista de JxSí i, per tant, l’únic amb possibilitats reals d’ajudar-lo a superar la qüestió de confiança.

Pressupostos de 2017

El principal escull en aquesta qüestió de confiança és que Puigdemont vol sotmetre al vistiplau de la Cambra -en definitiva, de la CUP- el pla sobiranista per als pròxims mesos però, a més, també vol que els cupaires l’avalin una proposta de Pressupostos del 2017.

Així, el president català busca assegurar-se l’estabilitat que no ha aconseguit en la primera fase de la legislatura, en què va veure com la Cambra no aprovava els Pressupostos del 2016 perquè la CUP va votar en contra d’ells juntament amb la resta de partits de l’oposició.

La CUP, per contra, vol que la moció de confiança se centri bàsicament en el pla sobiranista, ja que els Pressupostos és un tema amb el qual el separa una gran distància amb JxSí i que, a més, li genera una forta divisió interna.

 

Referèndum unilateral

Altres de les qüestions pendents de la qüestió de confiança és que la CUP demana que el Govern inclogui en el seu pla sobiranista l’organització d’un referèndum unilateral d’independència, és a dir, que la Generalitat organitzi aquesta consulta al marge del més que possible rebuig per part de l’Estat espanyol.

En JxSí el referèndum genera controvèrsia, ja que hi ha diputats que el defensen, com els de Demòcrates de Catalunya, i altres com l’independent Germà Bel que el rebutgen, mentre que ERC, CDC i el Govern català no es pronuncien amb claredat: no tanquen la porta, però no aclareixen si estan disposat a apostar-hi.