Puigdemont aposta ara per baixar l’IRPF a les rendes baixes

0
Carles Puigdemont Antón Costas Cercle Economia
Carles Puigdemont i Antón Costas, president del Cercle d'Economia | Foto: Europa Press

El president de la Generalitat no vol tocar l’IRPF per les rendes altes i tampoc explica com es farà aquesta reducció a les rendes baixes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar aquest dijous que té intenció d’abaixar l’IRPF a les rendes més baixes. En el context d’un debat sobre l’Impost de la Renda de les Persones Físiques que ha fet aflorar diferències entre ell i el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, Puigdemont ha canviat de parer respecte aquest impost. Si fins fa no gaire el president no volia tocar l’IRPF, ara es mostra favorable a relaxar la taxa per a les rendes més baixes, tal com va anunciar a la trobada del Cercle d’Economia que es va organitzar a Sitges.

En aquesta cita amb empresaris del país, el president va deixar clar que en cap moment es planteja augmentar l’impost a les rendes més altes, tal com va insinuar fa uns dies Junqueras i com exigeix la CUP –condicionant aquest fet, fins i tot, al seu vot favorable als pressupostos-. “El 99% dels catalans paguen més IRPF que la mitjana”, va denunciar Puigdemont, que considera que “cal començar” per alleujar la càrrega impositiva sobre les rendes baixes.

 

Sense concreció

El que li va faltar al president durant el seu discurs al Cercle d’Economia va ser concretar com pensa fer efectiva aquesta rebaixa de l’IRPF sobre les rendes més baixes. Els economistes apunten a que, a grans trets, existeixen dues possibilitats: o bé es rebaixa el tipus (el % d’impost sobre els ingressos) o bé es milloren les deduccions a les que una família es pot acollir. Puigdemont va sortir de la cita del Cercle a Sitges sense concretar res, malgrat va tranquil·litzar els empresaris afirmant que “aquesta rebaixa no posa en risc els pressupostos perquè no es notarà fins d’aquí a tres anys”.

La raó per la que el president està segur que una rebaixa fiscal avui no tindrà efectes fins 2019 radica en els “estranys mecanismes fiscals”, com els va anomenar Carles Puigdemont, del sistema de finançament. D’aquí a 2019 l’Executiu confia en que rebaixar l’impost potenciarà el consum, que hauria de portar a una recuperació econòmica que permetis que al 2019, quan el Govern notaria aquesta rebaixa, es pogués afrontar amb tranquil·litat.

 

Compartir
Article anteriorQuè proposen els partits per mantenir les pensions?
Article següentVÍDEO | Devastador accident a Sant Joan Despí
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]