Carles Puigdemont contesta a l’oposició

0
Puigdemont Munte Romeva Parlament
El president del Govern, Carles Puigdemont, amb Neus Munté i Raül Romeva al Parlament | Foto: Europa Press

El president exposa les diferències amb l’oposició a la segona jornada de la qüestió de confiança, on la CUP l’ha assegurat superar la votació

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apel·lat aquest dijous a la líder de C’s, Inés Arrimadas, a “deixar de caçar pokémons” i treballar pel que vol la majoria de catalans, un referèndum. “Són uns cracs: han fet dos acords d’investidura amb resultat zero. Parlen de bicicletes estàtiques i després aconsegueixen coses virtuals. És com qui té un pokémon i pensa que ha aconseguit una cosa de veritat”, ha recalcat en la seva rèplica a Arrimadas en el debat de la qüestió de confiança, i ha afegit que, si en C’s afronten la realitat, veuran que és més complexa del que creuen, com hauran comprovat a Galícia i el País Basc.

Per això, ha negat autoritat moral a C’s per demanar unitat política a la ciutadania, ha replicat a Arrimadas que la fórmula “de la bicicleta i del pa i pastanaga per reformar Espanya ha caducat”, i li ha preguntat si comparteix, com defensa el lehendakari Iñigo Urkullu, que Catalunya i País Basc són realitats nacionals.

Per al president, hi ha una distància sideral entre la situació de la política catalana i la del Govern, on considera que no hi ha estabilitat ni control democràtic, i ha reivindicat que el major control democràtic és la ciutadania: “Els que poden controlar bé als governs, i no hi ha hagut altres sistemes que ho hagin superat, es diuen ciutadans, el seu vot. Està d’acord amb això?”

Després de lamentar que el president del Govern, Mariano Rajoy, estigui “bunkeritzat en el seu ‘no’ al referèndum”, Puigdemont ha assegurat que hi ha sectors polítics a la resta d’Espanya a favor que els catalans puguin votar, ha afegit que la pitjor presa de pèl és no complir amb els programes electorals, i ha negat que Catalunya hagi de sortir de la UE si s’independitza.

 

Demana al PSC escoltar la gent i no “l’IBEX35 o els barons”

Respecte al PSC, Puigdemont ha demanat al seu primer secretari, Miquel ICeta, que avali la celebració d’un referèndum d’independència a Catalunya, i li ha reclamat que accepti que siguin els ciutadans els qui decideixin el futur de Catalunya i no altres. “Hem de fer cas a l’Íbex 35, als barons del nostre partit i als editorialistes o hem de fer cas al que diu la gent amb tota la seva bondat en una urna?”, s’ha preguntat en una intervenció en el debat sobre la qüestió de confiança que se celebra al Parlament.

Davant dels que critiquen que el seu referèndum és il·legal, Puigdemont ha dit que durant la transició es cridava als carrers ‘Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia’, tres coses que eren “il·legals” i que després van ser emparades per la Constitució. També ha demanat respecte per l’independentisme perquè no genera ni més ni menys divisió que el projecte polític que defensa el PSC: “El meu ideal no crea més divisió que la defensa del federalisme”.

Puigdemont ha assegurat que amb Iceta tenen confiança “en el terreny personal però no en el polític” i ha invitat el PSC a involucrar-se en el debat sobre els Pressupostos del 2017, tot i que els socialistes vegin molt difícil aquest acord.