Puigdemont i Arrimadas s’acusen mutuament d’usar els funcionaris

0
Carles Puigdemont Parlament 2
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la sessió de control al Parlament | Foto: Europa Press

La líder de Ciutadans acusa al president de la Generalitat d’usar els funcionaris com ‘conillets d’indies’

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la líder de C’s al Parlament, Inés Arrimadas, s’han acusat mútuament aquest dimecres de fer servir políticament els funcionaris.

A la sessió de control al Govern al ple, Arrimadas ha assegurat que el Govern tracta els funcionaris com conillets d’índies i vol “obligar-los” a col·laborar amb l’Agència Tributària de Catalunya quan són els únics de l’Estat que no han recuperat la paga extra retallada el 2012.

“Com que no han aconseguit voluntàriament que paguin els seus impostos a l’Agència, ara volen cobrar a la força els impostos de milers” de funcionaris a través de la Diputació de Barcelona, tenint en compte que només 83 catalans van respondre a la crida del Govern de contribuir voluntàriament a la tributació catalana, ha afegit.

Puigdemont li ha contestat que hi ha un abisme entre el panorama que ella defineix i el real: “Perquè els funcionaris puguin treballar amb tranquil·litat i independència, li agrairan que els deixi d’utilitzar com a arma política”.

També ha retret a Arrimadas: “Algun funcionari mestre sí que ha tingut problemes per defensar la política lingüística i no l’he sentit preocupar-se per ells” quan es manifestaven a favor de la immersió.

“Al jutjat hi ha quatre polítics: Mas, Rigau, Ortega i Homs, i cap funcionari”, ha destacat Puigdemont en al·lusió a les declaracions judicials d’aquests dirigents per la celebració de la consulta del 9N.

També ha exalçat la tasca dels funcionaris catalans els últims anys i els ha agraït l’esforç malgrat les retallades: “Gràcies a ells aquest país funciona molt bé. Han demostrat una capacitat de servei al país admirable”.

 

L’Agència Tributària Catalana, al centre del debat

Inés Arrimadas ha insistit a criticar que el Govern vulgui “obligar” els funcionaris a col·laborar amb l’Agència Tributària de Catalunya a través de la Diputació de Barcelona, cosa que Puigdemont ha negat.

El president li ha replicat que “quan una administració ingressa la seva part a l’Agència Tributària perquè pagui a l’agència espanyola, fa el mateix que les empreses a través de gestories privades”.

I ha afegit una pregunta a Arrimadas: “¿Li mereix més garantia de compliment de llei una gestora privada que la Diputació de Barcelona? Cap administració ha obligat a res”. Per Arrimadas, això posa en risc els funcionaris i les seves dades personals: “Els està posant entre l’espasa i la paret, i no ho permetrem”.

 

García Albiol critica el nivell de deute

Puigdemont també s’ha embrancat amb el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, després que el popular hagi criticat l’estratègia financera del Govern i hagi augurat que les agències de qualificació catalogaran aviat de fallida la situació de la Generalitat perquè el seu deute supera el 33,6% del PIB de Catalunya.

El president català li ha criticat que no mostri el mateix nivell de crítica i exigència cap a l’Estat, el deute del qual és “gairebé de 100% del seu PIB”, i ha assegurat que la situació seria infinitament millor si la Generalitat pogués recaptar i gestionar els seus propis impostos.

Albiol ha respost que un 60% del deute de la Generalitat està en mans de l’Estat, una xifra que era del 4% el 2012, “quan va començar tot aquest procés que porta Catalunya a un carreró sense sortida: avui Catalunya és menys independent financerament”.

“Parla com si el Govern espanyol ens fes un favor, una gràcia, en finançar-nos, però és la seva obligació i a sobre no la compleix ni bé ni a temps”, li ha replicat Puigdemont en relació amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).