Puigdemont assegura que Juncker el rebrà igual que va fer amb el president de Kosovo

0
Carles Puigdemont Parlament 2
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la sessió de control al Parlament | Foto: Europa Press

El president anuncia que insistirà en demanar una entrevista amb el president de la CE malgrat no ha estat possible en la seva primera visita oficial a Brussel·les

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dimecres que demanarà una reunió amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i s’ha mostrat convençut que, quan la demani, el rebrà sense problemes com ja ha rebut fa poc al “president de Kosovo”.

Ho ha dit a la sessió de control al Govern al Parlament en resposta al PP: “Si em pregunta si vaig demanar una reunió amb el comissari Juncker i el president del Parlament Europeu -en el seu recent viatge a Bèlgica-: no l’he demanada, la demanaré i tindrà lloc”, ha manifestat Puigdemont.

El president català ha recordat que fa poc el president de la Comissió Europea no va tenir inconvenients a rebre el president de Kosovo, un Estat que va arribar a la seva independència a través d'”una declaració unilateral”, ha recalcat.

“Sap a qui ha rebut [Juncker]? Al primer ministre de Kosovo. Sap per què és primer ministre el senyor Mustafà? Per una declaració unilateral d’independència”, ha proclamat Puigdemont, que ha rebut una forta ovació dels diputats del seu grup, JxSí.

Kosovo ha estat sempre un cas d’independència que en la política catalana s’al·ludeix amb polèmica: els contraris al procés sobiranista acusen el Govern de voler declarar la independència per la via kosovar, és a dir, de manera unilateral i, conclouen, de manera perillosa per als interessos dels ciutadans.

Albiol ha titllat de ridícul l’actuació del Govern català a Brussel·les

Fins ara Puigdemont sempre ha garantit que la declaració unilateral no està en el seu programa per a aquesta legislatura, i tot i que aquest dimarts no ho ha desmentit, sí que ha evocat la declaració unilateral d’independència de Kosovo, cosa que ha provocat un fort enrenou en les bancades del Parlament.

El coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ha criticat aquesta al·lusió al país balcànic: “Em preocupa que vostè compari Kosovo amb Catalunya perquè tenim memòria del que va passar a Kosovo a començament dels 90 -la Guerra dels Balcans-. Li demano prudència i equilibri”.

 

Viatge polèmic

Aquesta picabaralla parlamentari amb el PP ve a compte del viatge que Puigdemont ha fet dissabte passat, diumenge i dilluns a Bèlgica: la Comissió Europea ha assegurat que havia demanat reunir-se amb Juncker i el Govern ho va negar, assegurant que la única cosa que va fe va ser comunicar la presència del president al país.

Albiol ha titllat de ridícul l’actuació del Govern català, i ha assegurat que aquesta és una opinió no sol dels partits de l’oposició, sinó també “de membres del Govern que se sentin molt a prop” de Puigdemont, ha assegurat sense donar més detalls.

“Presentar-se a les autoritats europees com si fos el president d’una república independent és no estar a l’altura de les circumstàncies i deixar-nos a tots en evidència”, ha lamentat el popular.