Puigdemont assegura que el referèndum “no serà un altre 9N”

0
Carles Puigdemont Parlament 3
Carles Puigdemont entra al Parlament | Foto: Europa Press

El president explica que, tant si s’acorda amb l’Estat com si no, “serà un referèndum vinculant” i tindrà una pregunta clara

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha garantit aquest dijous que el referèndum que ha anunciat “no serà de cap manera un altre 9N”, tant si ho acorda amb l’Estat com si no.  “No serà de cap manera un altre 9N: no serà amb dos variables, i serà un referèndum vinculant”, ha insistit en una entrevista a 8TV en què ha apostat per una pregunta clara a la qual es respongui amb un ‘sí’ o amb un ‘no’.

Després d’haver superat la qüestió de confiança a la qual s’ha sotmès al Parlament, ha sostingut que el referèndum que proposa mobilitzarà a més persones que el 9N per la seva “transcendència”, i ha defensat que el que dota de legitimitat un referèndum és la participació. Després de preguntar-li per com convencerà altres Estats i a la UE de la legitimitat del referèndum, ha replicat: “No em toca a mi convèncer-los. Si la gent de Catalunya voten massivament que vol la independència, els països reconeixeran aquesta independència”.

Ha reiterat que la seva primera opció és fer un referèndum acordat amb l’Estat però que, si es demostra que és impossible, se celebraria també de manera legal: “La legalitat s’emparar en alguna llei, i els parlaments fan lleis, per la qual cosa el Parlament té legitimitat per fer lleis. La legislació catalana pot proveir aquesta cobertura legal”. Sobre si es postularà com a candidat a la Presidència en unes futures eleccions catalanes, Puigdemont ha remarcat: “Si hem culminat el procés, que és el que espero, aquí acaba el meu treball”, pel que no es presentarà.

 

“Si la gent de Catalunya voten massivament que vol la independència, els països reconeixeran aquesta independència”

 

Ha explicat que, segons la seva opinió, el procés culmina després d’haver aprovat les lleis que permetin la independència i després del referèndum i d'”haver gestionat el resultat”, quan hauran de convocar unes eleccions per a una Catalunya independent, segons Puigdemont, qui ha assegurat que treballarà perquè així ocorri.

 

Missatge a la CUP

Sobre els Pressupostos del pròxim any, ha ressaltat que preveuen dialogar amb tots els grups parlamentaris, i ha avisat a la CUP que els comptes són l’eina per culminar la legislatura: “Ens queda poc temps i tindrem creixents dificultats exteriors. No hi pot haver un altre obstacle”.

Ha dit que, sense Pressupostos, el referèndum que proposa quedaria ajornat i hauria de convocar eleccions -ha advertit que no hauria una altra qüestió de confiança-, i ha replicat a la CUP: “No hem demanat mai un xec en blanc. El Pressupost ha d’entrar al Parlament, i cadascun ha de poder dir la seva”. El projecte serà perfectament modificable amb aportacions de tots els grups, ha ressaltat Puigdemont, qui ha defensat que JxSí en cap moment “s’ha desviat del seu programa, que és el programa del Govern”.