Puigdemont: “La legislatura s’acabarà quan aquest pla de Govern hagi acabat”

0
Carles Puigdemont catalunya
Carles Puigdemont | Foto: Europa Press

Carles Puigdemont fa la seva primera roda de premsa per valorar els 100 primers dies de Govern

Com és habitual, després de la reunió de l’Executiu de la Generalitat de cada dimarts s’ha celebrat la roda de premsa. Avui, però, ha sortit primer el president Carles Puigdemont. La mateixa setmana en què es compleixen 100 dies del seu govern i un dia abans de la seva reunió amb el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, Puigdemont dóna la seva primera roda de premsa al Palau de la Generalitat.

Carles Puigdemont ha recordat que el Govern porta tres mesos fent un “treball intens” en unes condicions que “no eren fàcils” per presentar un Pla de Govern que no només es un “bon pla” sinó que es un “gran pla” de govern del qual se senten orgullosos. Aquest document està basat en tres eixos bàsics, que ha explicat durant la convocatòria.

Ha afirmat també que aquesta és la legislatura de la recuperació econòmica i en la qual es garantirà l’Estat del benestar amb mesures “tant internes com externes”. Aquestes actuacions es tradueixen en 45 lleis – cinc de les quals ja han estat aprovades -, 750 mesures concretes, 288 indicadors de seguiment, 79 objectius i 20 àmbits d’actuació. Tot i les xifres, que ha donat per “aquells que vulguin analitzar un govern a pes”, Puigdemont ha afirmat que ells el que volen és qualitat.

Aquestes línies són les que marcaran les actuacions de la legislatura, i es resumeixen en una Catalunya més justa, amb una economia al servei de les persones i que es caracteritzi per les bones pràctiques. Puigdemont ha declarat que tot i “l’amenaça de les finances de la Generalitat”, farà possible les mesures i lleis necessàries.

“Un país més just i integrador”

Per aconseguir un estat més “just i integrador”, el president de la Generalitat ha mencionat totes aquelles lleis referents a la igualtat, ja sigui en l’accés als serveis bàsics – Llei d’Accés Universal a la Salut, Renda Mínima d’Inserció, parcs d’habitatge social -, a l’educació però també a les referents a la igualtat entre homes i dones i de l’acollida de persones refugiades a Catalunya.

El “blindatge de les partides socials” ha estat el concepte més utilitzat durant tota la conferència de premsa, en què Puigdemont ha destacat les partides destinades a desplegar les lleis i el fet que hagin contactat amb entitats financeres per a què cedeixin habitatges d’ús social.

“Un país amb una economia al servei de les persones”

Tot això està molt relacionat amb el segon eix, el de l’economia al servei de les persones. Per al Govern de Puigdemont, fer això és aconseguir un mercat laboral amb “més i millor feina”, sobretot per als joves, els quals han ocupat gran part del discurs i en un principi ocuparan gran part de les mesures.

El turisme, les universitats i la recerca, juntament amb la internacionalització de l’economia catalana i les empreses són, per a l’Executiu, altres dels punts clau. Però per portar endavant tot això, ha remarcat Carles Puigdemont, és necessària la creació d’una Hisenda pròpia, amb personal format i qualificat i que assoleixi les competències assignades. A més, la posada en marxa d’una banca pública.

El corredor mediterrani i les estructures ferroviàries també estan entre els compromisos del Pla de Govern, per la qual cosa es crearà una taula catalana en defensa del corredor i s’exigirà el traspàs de la gestió integral de Rodalies per part de la Generalitat.

“Un país que es caracteritzi per les bones pràctiques”

Per a Carles Puigdemont, un “país amb bones pràctiques” és aquell que revisa el funcionament de les seves administracions, per la qual ha proposat una revisió per a racionalitzar l’Administració Pública. A més, ha anunciat la Llei de l’Escola Nacional de l’Administració Pública i ha avisat que s’ha de posar més atenció als governs municipals.

La transparència i la lluita contra la corrupció són dos dels altres punts en els quals es desplegaran mesures com la Llei de Transparència, un Codi d’ètica d’alts càrrecs i un altre per als empleats públics, així com una llei de contractació pública, la qual ha apuntat que és una demanda des de fa molt de temps i una “responsabilitat de país”.

La gestió de Carles Puigdemont

Des que és al capdavant del Govern de la Generalitat, Carles Puigdemont ha intentat mantenir el discurs que el proclamava com al “president de la postautonomia a la preindependència”. Així, la finalitat del mandat de Puigdemont és aconseguir complir el full de ruta amb el qual Junts pel Sí es va presentar a les eleccions, que té com a punt bàsic i quasi únic arribar a unes estructures d’Estat i a unes eleccions constituents en 18 mesos – els quals en algun moment Puigdemont ha augmentat fins a 30 -, dels quals ja n’han passat tres.

Aquest full de ruta està en un principi recolzat per la CUP, principal aliat i punt feble del Govern de Junts pel Sí. Els necessiten per aprovar els pressupostos de 2016, però per aconseguir-lo hauran d’invertir més en polítiques socials i abandonar projectes com BCN World. Carles Puigdemont i els seus no ho contemplen i han començat a sondejar altres partits, com el PSC, per aprovar les partides pressupostàries.

Tot i això, hi ha projectes de llei que sí han comptat amb el suport de la formació anticapitalista, com el pla de xoc social. Ara bé, el Govern de Puigdemont ha hagut de fer front a la moció de la CUP en què demanaven la desobediència dels dictats del Tribunal Constitucional per seguir amb el procés sobiranista.