El president evita parlar de RUI però considera viable el fet d’incloure una partida per un referèndum als pressupostos, tal com demana la CUP

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha evitat aquest dimarts parlar de referèndum unilateral d’independència (RUI) tot i que s’ha obert a finançar en el Pressupost de 2017 la convocatòria d’un referèndum que permeti tenir una Catalunya independent. “No m’han escoltat parlar d’unilateralitat ni de referèndum unilateral. Es dóna per fet un mantra, que és legítim, però parlo de referèndum. I els referèndums són referèndums”, ha recalcat en una entrevista a Onda Cero.

Després d’insistir que vol una Catalunya independent, ha incidit que buscaran “la millor fórmula, la més eficaç, inclusiva i la que generi més reconeixement” per avançar cap a un Estat català. Després de preguntar-li si aquesta fórmula ha de passar per la unilateralitat, Puigdemont ha respost que el que és unilateral és la negativa del Govern espanyol que es faci un referèndum a Catalunya.  “No té perquè ser unilateral si hi ha un govern que estigui disposat a negociar la celebració d’un referèndum”, ha insistit el president català, que s’ha mostrat obert a parlar en una eventual negociació sobre la pregunta a formular o sobre el quòrum necessari per ser vàlid, entre d’altres qüestions.

“Es pot parlar de tot, però hi ha d’haver voluntat política”, ha afegit Puigdemont, que ha mostrat la seva disposició a finançar el referèndum en els Pressupostos de 2017, uns comptes que deuen vincular-se, segons la seva opinió, amb la votació de la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el dimecres 28 de setembre.

Per a Puigdemont, el ‘sí’ de la CUP a la qüestió de confiança comporta que recolzin també els comptes, prèvia negociació: “No tindria sentit validar la culminació de la legislatura amb les decisions que anem a prendre i no tenir l’instrument bàsic per realitzar-lo”.

Després de negar que l’independentisme vagi de baixa, ha reiterat que encara no ha decidit si anirà a la manifestació de la Diada però celebra que sí ho faci l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè es tracta d’un “moviment molt plural”. Amb tot, ha advertit que ningú està obligat a anar, com tampoc s’està obligat a fer la Constitució ni el 12 d’Octubre: “Si haguéssim de mesurar l’acceptació d’una festa per la participació ciutadana, el rebuig el Dia de la Constitució seria clamorós”.

 

Inhabilitar Carme Forcadell seria un “greu error”

Segons la seva opinió, seria un “greu error” inhabilitar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després de la sentència del TC sobre l’aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent, al·legant que no hauria comès cap delicte, i encara menys penal.

Segons Puigdemont, l’únic que va fer Forcadell va ser permetre el debat i la votació de les conclusions d’una comissió d’estudi: “No es pot estudiar qualsevol idea a l’Estat? Els límits del debat parlamentari són els que fixen estrictament la Constitució?”.