Puigdemont a Rajoy: “Amb els diners dels altres és molt fàcil abaixar impostos”

0
Carles Puigdemont Ximo Puig
Carles Puigdemont amb Ximo Puig, a Barcelona | Foto: Europa Press

El president català fa front amb el seu homòleg valencià per reivindicar-se davant el govern espanyol

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha retret al president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que opini sobre la política fiscal a Catalunya, i li ha recriminat que l’executiu central decideix abaixar impostos a costa dels diners d’altres, com el dels catalans.

“Amb els diners d’altres és fàcil abaixar impostos, però no són els seus diners, és el nostre”, ha exposat en una roda des del Palau de la Generalitat després de reunir-se amb el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, amb el qual ha abordat projectes compartits per les dues administracions.

A preguntes dels periodistes, Puigdemont s’ha referit així a unes paraules del president del Govern en funcions en les quals advertia a la Generalitat de Catalunya que no tindria sentit apujar l’IRPF perquè no seria “bo” per a la seva economia.

La pujada de l’IRPF ha protagonitzat en les últimes setmanes el debat polític català: el vicepresident Oriol Junqueras era partidari d’estudiar una pujada a les rendes altes i Puigdemont no; finalment tots dos han coincidit que deu dirimir-se al Parlament durant el debat pressupostari.

 

Puigdemont critica l’atreviment de Rajoy

Puigdemont ha criticat que és “un punt atrevit” per part de Rajoy aventurar-se a dir què han de fer els catalans amb els impostos que gestiona la Generalitat, quan aquesta mateixa setmana la UE s’ha plantejat sancions a Espanya per l’incompliment del dèficit.

El president català ha dit que, si el Govern espanyol complís amb el finançament autonòmic, Catalunya tindria molt més marge d’actuació en política fiscal: “Que Rajoy compleixi amb el finançament que ja decidirem els catalans la nostra política fiscal”.

També ha opinat Puig, que ha acusat a Rajoy de fer “demagògia” amb els impostos, de tenir una mirada a curt termini sobre la política fiscal, i de donar consells quan és ell qui busca dictar les polítiques fiscals que han de fer les comunitats.