Puigdemont es reunirà amb Pablo Iglesias aquest divendres

0
Carles Puigdemont catalunya
Carles Puigdemont | Foto: Europa Press

La reunió no té com a objectiu negociar sobre la investidura espanyola i respón a una petició del líder de Podemos

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, es reuniran aquest divendres a les 17.00 hores al Palau de la Generalitat. Segons expliquen des de l’Executiu català, es tracta d’una trobada per abordar la situació de la política catalana i l’espanyola, i en cap cas per establir una “negociació” sobre la investidura al Congrés.

El Govern català recorda que està disposat a dialogar amb qui faci falta i destaca que la trobada amb Iglesias té “un punt d’interès” especial i és que Podem és l’únic partit estatal que defensa un referèndum a Catalunya.

La Generalitat argumenta que Puigdemont s’ha reunit amb qui li ho ha demanat, i posa d’exemple la trobada que es va fer el 15 de març també al Palau de la Generalitat entre el mateix president català i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Aquella reunió es va saldar sense acords concrets, però sí amb valoracions positives de les dues parts: el Govern català va agrair la voluntat de diàleg del PSOE, mentre que el líder socialista va apostar perquè la trobada suposés el començament del “desglaç” entre la Generalitat i l’Estat espanyol.

La reunió entre Iglesias i Puigdemont suposa la primera “reunió formal” entre el president català i la formació morada, tot i que el president català va explicar i va agrair en el seu moment que havia parlat amb Pablo Iglesias quan aquest l’havia trucat per felicitar-lo per la seva investidura com a 130è president de la Generalitat.

La trobada entre Iglesias i Puigdemont arribarà després d’haver-se celebrat aquest dijous la primera reunió a tres bandes entre el PSOE, C’s i Podem per desencallar la investidura al Congrés.

Puigdemont ja ha explicat que és partidari que els partits sobiranistes donin suport a la investidura d’un president del Govern espanyol si aquest garanteix un referèndum per a Catalunya, una opció que ara com ara és molt remota ja que, dels quatre grans partits estatals, només ho avala Podem.

Rajoy, a Barcelona aquest cap de setmana

Precisament aquest dimarts, en la reunió posterior al Consell Executiu, la portaveu de l’Executiu català, Neus Munté, s’ha referit així a una possible reunió entre el president català i l’espanyol: Puigdemont “està disposat a parlar amb qui li ho demani, però no ha estat el cas de Rajoy”.

Rajoy va parlar de la possibilitat de reunir-se amb el president català en una entrevista aquest diumenge al programa ‘Salvados’ de La Sexta, i Munté ha apuntat que ja han estat diverses les vegades que parla d’aquesta qüestió, però ha destacat que mai el concreta.

“No hem rebut cap petició d’entrevista més enllà dels comentaris que el president en funcions realitza en diversos mitjans de comunicació. Això queda en una reflexió buida que no correspon amb l’actuació i el to que ha tingut Rajoy en tots aquests anys”, ha reflexionat.