Puigdemont se sotmetrà a una “moció de confiança”

0
Carles Puigdemont Generalitat 2
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al Parlament | Foto: Europa Press

La decisió s’ha pres a causa del fracàs dels primers comptes del nou Govern. Amb la moció de confiança es veurà si Puigdemont aconsegueix majoria o si s’han de convocar eleccions

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que se sotmetrà a una moció de confiança després del fracàs de les primeres comptes del nou Govern. La decisió pretén ratificar davant els diputats la legitimitat de la figura del president, del Govern i del programa, ja que ara “no té la mateixa majoria” que el va portar a la Presidència. Amb la moció veurà si aconsegueix una majoria o si ha de convocar eleccions.

La convocatòria d’eleccions podria donar-se si Puigdemont no supera la votació. Per tant, podria dimitir i s’hauria d’escollir nou president. Puigdemont ha declarat que se sotmetrà a la moció de confiança en el mes de setembre. El president del Govern de la Generalitat ha lamentat la decisió de la CUP de refusar els Pressupostos: “Han decebut l’esperança de milions de persones que s’han mobilitzat tots aquests anys per tal que Catalunya esdevingui un Estat”.

Puigdemont s’ha mostrat dur, ja que considera a la CUP “deslleials” i ha reconegut que no té “cap garantia d’estabilitat”. “Constatem amb tristesa i decepció que un grup que guanya les eleccions amb 62 escons pot retirar el seu candidat a la Presidència pel compliment d’un mandat – en referència a Artur Mas -, i un grup amb 10 diputats no pot retirar una esmena a la totalitat als Pressupostos, no hi ha proporcionalitat ni lògica ni lleialtat”, ha senyalat el president de la Generalitat.

Per això, Puigdemont s’ha hagut de reunir amb el Govern, els diputats i tècnics en la sala de grups del Parlament per explicar els seus plans. Segons ell, el veto dels Pressupostos per part de la CUP comporta una modificació en el full de ruta que es va acordar amb el grup anticapitalista després de la investidura.

No obstant això, Puigdemont considera que el Govern no pot quedar “ni en mans” dels grups que volen renunciar al full de ruta, ni els que volen “la independència només a la seva manera i amb estratègia”.

 

La moció de confiança: oportunitat o fracàs?

La decisió de sotmetre el Govern a una moció de confiança no ha agradat a tot l’entorn de Junts pel Sí. Per la seva part, la CUP ha senyalat que “se sent coresponsable de la situació, però no culpable”. “Acceptem el repte de la qüestió de confiança”, ha comentat el diputat Joan Garriga.

D’altra banda, els portaveus dels altres partits tenen opinions diverses. Per Inés Arrimadas (Ciutadans) el fracàs dels comptes és “la crònica d’una mort anunciada” i ha demanat al govern que “no faci perdre més el temps als catalans”. El PP, amb Xavier García Albiol al capdavant, ha exigit portar a terme la qüestió de confiança la setmana vinent, ja que és el reconeixement que el projecte independentista “ha fracassat”.

En una línia diferent s’han mostrat Miquel Iceta (PSC) i Lluís Rabell (Catalunya sí que es pot). Iceta s’ha mostrat disposat a negociar, mentre que Rabell ha demanat un replantejament del full de ruta independentista.