Puigdemont supera la qüestió de confiança

0
Carles Puigdemont Parlament 2
Carles Puigdemont se saluda amb Oriol Junqueras després d'haver superat la qüestió de confiança | Foto: Europa Press

El president obté 72 vots a favor però no aconsegueix arrencar de la CUP cap compromís de cara als Pressupostos 2017

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha superat aquest dijous la primera qüestió de confiança en la història del Parlament des de la restauració de la democràcia, gràcies als 72 vots a favor de JxSí i la CUP, i tot i als 63 en contra de C’s, PSC, SíQueEsPot i PP.

JxSí i la CUP han restablert l’estabilitat parlamentària després de la promesa del president d’un referèndum d’independència el setembre de 2017, però la CUP no ha donat la seva garantia que aprovarà els comptes que present el Govern per al pròxim any.

Puigdemont va obrir el ple dimecres advertint a la CUP que anticiparà les eleccions si no aprova els comptes: això truncaria els seus plans de referèndum, per la qual cosa el ple ha acabat amb el procés sobiranista subjecte a la negociació pressupostària de les pròximes setmanes.

Així, el president ha acceptat la principal demanda de la CUP per recuperar el seu suport: un referèndum compti o no amb l’aval de l’Estat, tot i que no ha obtingut a canvi la seva principal demanda, un compromís de la CUP de cara als comptes.

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha assegurat que el seu partit negociarà els comptes que present el vicepresident, Oriol Junqueras, però no pot garantir un ‘sí’: “No rebutgem d’entrada els Pressupostos, però donar suport a la qüestió de confiança no els dóna carta blanca per aprovar uns pressupostos que no creiem”.

Puigdemont ha replicat a la CUP que no vol imposar-los els comptes, sinó negociar-les, però també ha advertit que, sense l’estabilitat parlamentària que donen uns Pressupostos aprovats, el procés sobiranista es posaria molt difícil: “Si omplim la ruta d’obstacles, el referèndum és inviable”.