Puigdemont viatja a Londres per explicar el pla sobiranista

0
Carles Puigdemont Generalitat
Carles Puigdemont, a la Generalitat | Foto: Europa Press

El president català es reunirà a Londres amb Alex Salmond, exministre independentista d’Escocia, per analitzar la situació que viuen ambdós països

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, iniciarà aquest dimecres un viatge de tres dies a Londres que començarà amb una reunió amb l’exministre principal d’Escòcia, l’independentista Alex Salmond, en què analitzaran els processos polítics que viuen els dos territoris.

Sota el mandat del polític de l’Scottish National Party (SNP), el 2014 Escòcia va fer un referèndum sobre la seva independència amb l’aval del govern de David Cameron, on els partidaris de la secessió van perdre, motiu pel qual va dimitir dies més tard.

Els sobiranistes catalans veuen el referèndum escocès com l’exemple a seguir perquè els ciutadans de Catalunya es pronunciïn sobre la independència, i retreuen al president del Govern central, Mariano Rajoy, que no hagi tingut la mateixa actitud que Cameron, malgrat ser de la mateixa tendència política.

Salmond ha donat suport diverses vegades a les demandes dels sobiranistes catalans, però també els ha llançat l’advertència que l’única sortida a les seves aspiracions és un referèndum, i no vies com la declaració unilateral d’independència.

També dimecres el president català mantindrà una trobada amb la comunitat catalana resident al Regne Unit, en què participarà la presidenta de Catalans UK, Marina Falcó, entitat fundada el 1940 per exiliats catalans, com Carles Pi i Sunyer i Josep Trueta.

Dijous Puigdemont iniciarà la jornada entrevistat pel programa de la BBC ‘This Week’s World’, i a la tarda impartirà una conferència sobre el futur de Catalunya a l’institut Chatham House, el segon ‘think tank’ més influent del món, segons afirma la Generalitat.

La conferència ‘Mapping a path towards catalan independence’ està organitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), i servirà per “traçar el full de ruta del Govern per a la consecució de l’Estat propi”.

 

Raül Romeva acompanya al president

El segon viatge del mandat de Puigdemont després de visitar Bèlgica la setmana passada, s’acabarà divendres al matí, amb una visita a les noves instal·lacions del Banc Sabadell, al districte financer de la capital britànica.

El president estarà acompanyat pel conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, i pel delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Josep Suárez, i també tindrà “reunions de treball a la City amb diversos grups empresarials”, que la Generalitat no ha precisat.

El primer viatge de Puigdemont a Bèlgica es va saldar amb polèmica, ja que la Comissió Europea va assegurar que la Generalitat va demanar una reunió amb el president, Jean-Claude Juncker, i altres dirigents que va ser denegada per problemes d’agenda, una trobada que el Govern va negar haver demanat.