Carles Puigdemont Parlament
Carles Puigdemont, durant la seva intervenció al Parlament | Foto: Europa Press

Carles Puigdemont ha repassat la missió i els objectius de cada una de les conselleries del nou govern

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha explicat aquest dimecres que la nova estructura del Govern català respon a un programa de Govern al servei de la construcció d’un nou Estat català “més pròxim, just i lliure”.

En la seva compareixença davant del Ple del Parlament per presentar l’estructura del Govern català, ha aclarit que aquest objectiu es fixa “amb el convenciment que existeix un mandat de les urnes que permet al Govern català dotar-se d’un full de ruta que permet anar cap a un Estat independent”. “Ho farem amb garanties, sense passos en fals, sense objeccions”, ha dit el president, que ha incidit que el que dóna sentit al programa són les persones i l’Estat del benestar.

Ha convidat els partits de l’hemicicle a participar-hi, a exercir la seva funció de control, però a sentir-lo pròxim, de la mateixa manera que considera que ha de sentir-lo la ciutadania, perquè està pensat per donar resposta al seu sofriment, als seus anhels i a les seves aspiracions: “El Govern català no estalviarà esforços per donar-li resposta”.

Nova estructura de govern

Puigdemont ha dit que tota l’acció del Govern català bascularà sobre tres grans àrees -una econòmica, una social i una altra de projecció internacional-: “Es tracta d’un primer nivell organitzatiu en què s’agruparan totes les conselleries”.

Per donar compte dels principals objectius de cada departament, els consellers entregaran en els pròxims dies una sol·licitud de compareixença al Parlament, ha avançat.

També ha explicat que l’atribució de les polítiques sobre dones i societat de la informació a la Conselleria de Presidència respon que és “un departament transversal” i a impulsar una agenda digital per a tots que no generi una borsa d’aïllament.

Ha destacat de la Vicepresidència i Conselleria d’Economia i Hisenda té l’important missió de crear la hisenda pròpia i uns pressupostos, i ha destacat que assumeix les delegacions territorials i l’àmbit de la transició nacional.

Ha subratllat la importància de la Conselleria d’Afers Exteriors i Transparència, “fonamental per projectar Catalunya al món i el procés que viu”, i perquè haurà d’aplicar la llei de Transparència.

Una altra de les estructures d’Estat que suposa un pilar per a la creació del nou país que Puigdemont pretén és el que assumirà el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la creació d’una seguretat social per garantir “el futur de l’Estat català” independent.

Pel que fa a la Conselleria d’Ensenyament, ha d’elaborar un sistema de referència europeu amb la Llei d’Educació de Catalunya; la de Salut ha d’afrontar el repte de reduir les llistes d’espera, i la d’Interior ha de garantir la seguretat i combatre la “gran amenaça que suposa el terrorisme jihadista”.

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat haurà de resoldre els problemes amb els trens de Rodalies, “un problema endèmic que afecta els drets bàsics dels ciutadans, i haurà de fer-ho malgrat les dificultats que suposa el marc competencial”, i , a més, portar al Parlament la llei de canvi climàtic.