La pujada de l’IRPF a les rendes més altes divideix el Govern

0
Parlament Carles Puigdemont Oriol Junqueras JxSí
El president Puigdemont i altres diputats de JxSí, al Parlament | Foto: Europa Press

Junqueras va declarar estar disposat a “estudiar-ho tot”, mentre que Puigdemont es mostra ferm i assegura que “no li agraden les pujades d’impostos”

El Govern català està dividit entre els que estan a favor de pujar l’IRPF a les rendes més altes ( Esquerra) i els que creuen que no és necessari (CDC). Junqueras pensava que les dificultats vindrien per les negociacions amb la CUP, però no ha sigut així. Des de l’executiu català es mantenen posicions diferents com demostren les declaracions, el que comporta un nou problema per aprovar els pressupostos.

Des d’ERC coincideixen en valorar un increment de l’IRPF a les rendes més altes. Així es va mostrar Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, qui va declarar que “estaven disposats a estudiar-ho tot”. El secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès – també d’ERC- ha defensat la pujada: “Si hem de reduir el dèficit per tenir menys dependència del FLA, incrementar la despesa social i, a més, portar a terme una reducció generalitzada dels impostos, estaríem davant la quadratura del cercle, i el cercle és rodó”.

 

La postura de CDC

Per als membres de CDC no és impossible cap pujada de l’IRPF a les rendes més altes; no ho volen ni sentir. El vicesecretari general d’estratègia de CDC, Francesc Homs, va remarcar que no s’ha d’apujar els impostos. Molt més ferm es mostra el President de la Generalitat, Carles Puigdemont: “No ens agraden els increments d’impostos generalitzats per cobrir els dèficits dels sistemes de finançament”. Per Puigdemont és impensable tocar l’IRPF ni imaginar noves figures impositives. “No es pot carregar sobre l’espatlla dels contribuents, l’incompliment dels compromisos del Govern Central. Els contribuents no tenen la culpa”, ha manifestat el President.

La consellera portaveu, Neus Munté, ha negat que s’ apugin els impostos. “No hi ha cap iniciativa per incrementar l’IRPF”, va concretar Munté amb la intenció d’acabar amb les discrepàncies. A més, Munté ha comentat que en el programa de Junts Pel Sí parlava de “rebaixar la pressió fiscal” a les classes mitjanes i baixes, però no feia cap referència a pujar les rendes més altes.

 

El PP vol presentar una moció

El coordinador general del PP, Xavier Garcia Albiol, ha declarat que “els catalans no volen pagar els deliris independentistes de Junqueras”. “Pretén que paguem amb els diners de la nostra butxaca les estructures de l’Estat d’una república, però nosaltres – en referència al PP- no ho permetrem”, ha manifestat en una roda de premsa del Parlament.

El grup del PP prepara mesures parlamentàries per evitar que el Govern incrementi l’IRPF i es plantegin nous impostos. Volen interpel·lar al Govern en el pròxim ple per poder presentar després una moció.